Dobri hrani se je vedno težko upreti, še težje pa je to storiti v božično-novoletnem času, ko številna druženja in praznovanja spremljajo (pre)obilne količine naših najljubših dobrot. Če ne prej, se zato ob januarskem vračanju v rutino le stežka izognemo slabemu počutju in predvsem slabi vesti, ki jo sprožajo dodatni kilogrami. A če se sprašujete, kako bi se tovrstnemu trendu postavili po robu, imamo za vas odlično novico: seveda se da! Četudi je skoraj neizogibno, da si bomo v prazničnem času privoščili kako slaščico več (in prav je tako! ;)), namreč obstajajo načini, s pomočjo katerih lahko tudi najbolj strastni jedci zmanjšajo vnos kalorij, in to ne samo med prazniki, temveč kar vsak dan!
Več dni prenajedanja terja svoj davek
Ko se miza pred nami šibi od dobre hrane, je zelo verjetno, da si bomo privoščili več kot običajno. To se lahko v prazničnem obdobju zgodi ne le večkrat tedensko, temveč celo večkrat dnevno. Odveč ni poudariti niti, da je hrana, ki jo zaužijemo med praznovanju, večinoma bolj kalorična od tiste, ki jo redno uživamo: več je maščob, soli, sladkorja … Čezmerno uživanje takšne hrane in pijače tako že samo po sebi predstavlja velik pritisk na jetra in prebavila, ki pri mnogih sproža napihnjenost, zaprtje in slabo počutje. Občutek polnosti rada spremlja še upočasnjena prebava, ki kaj hitro pokvari razpoloženje. Kako torej jesti pametneje in se izogniti takšnim problemom? In kaj storiti, če nas vseeno malce zanese in se prenaglimo?
Kako preprečimo prenajedanje?
Hrana zbližuje, dviguje razpoloženje, obuja spomine in ima lahko še mnoge pozitivne učinke, a to velja zgolj, če se pri jedi držimo prave mere. In ker je to mnogo lažje reči kot storiti, smo v tem poglavju najkoristnejše napotke, s pomočjo katerih se boste mnogo lažje uprli dodatni porciji kosila, hitremu polnočnemu prigrizku ali ‘nezdravi večerji.
Pojejte več tistega, kar manj redi
Na svoj jedilnik uvrstite čim več živil, ki so bogata z vlakninami, a imajo nizko vsebnost kalorij. V to skupino spadajo grenivka, zelena solata, kumare, zelje, ohrovt, špinača brokoli, fižol, leča … Teh živil lahko pojeste več, z njimi pa boste hitreje dosegli občutek sitosti in ne boste čutili tolikšne potrebe po jedeh, s katerimi bi v telo vnesli bistveno več kalorij. Uživanje hrane z več vlakninami vas bo obenem nasitilo za dlje časa. Če boste denimo zajtrkovali ovsene kosmiče s sadjem in oreški, boste za kosilo pojedli manj, kot če bi si za zajtrk privoščili polno skledo koruznih ali drugih vrst kosmičev z veliko dodanega sladkorja. Ste za še en trik? Vsakemu obroku dodajte vsaj malce sadja in zelenjave!
Uživajte redne obroke
Že veste, da vas čaka obilna praznična večerja in nameravate zato preskočiti kosilo? Napaka! Medtem ko načrtno preskakovanje obrokov (metoda prekinitvenega posta oz. intermittent fasting) lahko prinese rezultate, ima neredno prehranjevanje pogosto obraten učinek od željenega. Če denimo cel dan ne pojeste skoraj ničesar, je veliko bolj verjetno, da boste ob večerji pretiravali, po možnosti z mastno, težko prebavljivo hrano. Bolje je, da preko dneva zaužijete več manjših obrokov, da boste ob večerji že delno siti in se tako lažje “brzdali”. Prav tako ljudje pogosto preskočijo obrok, da bi zmanjšali vnos kalorij, nato pa zaradi lakote posegajo po hitrih prigrizkih, kot so keksi, čips in čokoladice, s katerimi pa na koncu krepko presežejo kalorično vrednost zdravega, uravnoteženega obroka.
Obkrožite se z ljudmi, ki pojedo manj
Številne študije kažejo, da ljudje velikost svojih obrokov pogosto prilagodimo obrokom tistih, s katerimi kosimo. Seveda se je med prazniki, pa tudi nasploh nemogoče izogniti obisku sorodnikov, ki nam radi postrežejo z obilnejšimi porcijami, a če vas okusna jedača prelahko zapelje, vam lahko vseeno koristi, če se na večjem praznovanju vsedete k tistim, ki pojedo nekoliko manj.
Znebite se distrakcij in se osredotočite na hrano
S številnimi darili v naše domove prispejo tudi izdatne količine sladkarij, naše omare pa so polne prigrizkov, ki so nam ostali od praznovanj ali še “čakajo na goste” … Tako se v dolgim zimskih večerih radi zleknemo pred televizor ali računalnik ter si postrežemo z dobrotami, a ker pri tem uživamo v napetem filmu, se hitro spozabimo in spraznimo celo vrečko čipsa ali škatlico pralin. Če želite preprečiti “moralnega mačka” ob ugotovitvi, da ste med včerajšnjim filmskim večerom porabili tedensko zalogo prigrizkov, si sladkanje raje privoščite brez motenj. Jejte počasi in poskusite uživati v vsakem grižljaju. Vsekakor pomaga tudi, da si porcije svojih najljubših “nezdravih prigrizkov” že prej odmerite. Manjšo količino čipsa denimo stresite v posodico, preostalo količino pa pustite v vrečki in pospravite nazaj v omaro za drugič. In če med ogledom filma ne zdržite brez grickanja, si omislite zdrave alternative: jabolčne krhlje, nesoljene oreške, narezano korenje …
Poskrbite za normalno raven sladkorja v krvi
Če uživate veliko belega kruha, slaščic in drugih živil z visokim glikemičnim indeksom, se bo raven vašega krvnega sladkorja in nato zopet upadla. Takšna nihanja prispevajo k večji lakoti in s tem k pogostejšemu prenajedanju. Če želite nadzorovati raven krvnega sladkorja, si zato postrezite z živili z nizkim glikemičnim indeksom, kot so denimo fižol, rjavi riž in ovseni kosmiči.
Jejte počasi in uživajte v hrani
Vemo, ko na mizo prispe pladenj prazničnih dobrot, se mnogokrat zgolj naglo zapodimo “v napad”. A če jemo počasi, telesu damo dovolj časa, da možganom sporoči, da smo pojedli dovolj. Zato se kljub bogati pojedini splača za trenutek zadihati in vsak grižljaj dobro prežvečiti. Tako boste prej začutili, da ste siti, na ta način pa se boste lažje upirali nepotrebnim dodatnim porcijam. Seveda je počasno prehranjevanje veščina, ki jo je treba vaditi, a ne obupajte in hitro jo boste obvladali tudi vi.
Previdno z alkoholom
Prekomerno uživanje alkohola ima neštete negativne učinke, ki jih ni treba posebej izpostavljati. A za vse, ki se radi prenajedate, je pomembno dejstvo, da večje količine alkohola povečujejo občutek lakote.
Med obroki pijte vodo ali nesladkan čaj
Če pred in med jedjo spijete več vode, se bo namreč vaš želodec razširil, vi pa boste prej dosegli občutek polnosti in odložili jedilni pribor. Če vam ni do vode, poskusite z drugimi nizkokaloričnimi pijačami, kot so nesladkane limonade ali čaji.
Uporabite manjše krožnike
Porcije hrane pogosto nevede prilagodimo velikosti krožnikov. A tudi relativno velika porcija lahko na ogromnem krožniku izgleda majhna, zato velja paziti. Če se bojite, da boste pojedli preveč, hrano raje postrezite na nekoliko manjših krožnikih. Po jedi lahko ocenite, če ste še lačni, ter po potrebi pojeste še malenkost več.
Ne omejujte se
Priseči, da se ne bomo nikoli več dotaknili čokolade, peciva, čipsa ali ocvrtih dobrot … Za večino od nas je kaj takega precej nemogoča misija. Poleg tega lahko s popolno odpovedjo določenim živilom ali jedem, ki jih imamo radi, ustvarimo občutek pomanjkanja, ki čez čas vodi v prenajedanje s temi jedmi. Zatorej – in naj se sliši še tako čudno – si dajte tudi duška! Košček torte, nekaj piškotov ali občasen hiter obrok vam ne bodo škodili, če bo vaš jedilnik temeljil na uravnoteženi, nepredelani prehrani z velikimi količinami vlaknin.
Prva pomoč ob prenajedanju: Donat
Ker pa vsakogar kdaj zanese, je dobro vedeti tudi, kako si lahko pomagamo, ki svoj prebavni sistem obremenimo z večjo količino težko prebavljivih dobrot. In v tem primeru je naša prva linija obrambe pred zaprtjem Donat. Gre za popolnoma naravno osmotsko odvajalo, za njegov izvrsten učinek pa so zaslužne predvsem sulfatne soli. Te v debelo črevo pritegnejo vodo, s čimer se poveča volumen blata, kar spodbudi delovanje črevesja. Povečana količina vode v debelem črevesu zmehča blato, kar občutno olajša iztrebljanje.
Kako uživati Donat, da premagamo praznično zaprtje?
Za iztrebljanje brez naprezanja in spodbuditev delovanja črevesja popijte 0,2–0,3 l Donata zjutraj na tešče in 0,2 l pred večerjo. Idealno je, da je Donat topel (ogret na telesno temperaturo) ali na sobni temperaturi. Vsakodnevno uživanje Donata bo spodbudilo delovanje črevesja na popolnoma naraven način, njegova učinkovitost in varnost pa sta klinično dokazani.
Praznični čas ni čas odrekanja, dobro pa je vedeti, da imamo na voljo naravno pomoč. Donat je prva pomoč v boju proti upočasnjeni prebavi, napihnjenosti in zaprtju. Vsem, ki imajo po obroku neprijeten občutek teže, bo Donat prinesel pravo olajšanje.
Ob Donatu kot naravni pomoči za spodbujanje prebave seveda ne pozabite na raznoliko in uravnoteženo prehrano ter zdrav življenjski slog.
Pogosta vprašanja
1. Zakaj je prenajedanje med prazniki škodljivo za telo?
Če več dni zaporedoma uživamo prevelike količine težko prebavljive hrane, se poveča verjetnost prebavnih težav, kot so zaprtje, napihnjenost, občutek nepopolne izpraznitve itd.
2. Kako se lahko izognemo prenajedanju med prazniki in tudi nasploh?
Zelo pomembno je, da obrokom dodajamo vlakninsko bogata živila, ki nas bodo prej nasitila, in pijemo veliko vode ali nesladkane pijače. Pomembno je tudi, da žvečimo počasi, prigrizkov ne jemo iz vrečke ali embalaže, temveč že prej odmerimo količino. Koristno je tudi, da uporabljamo manjše krožnike in pribor ter da uživamo redne obroke, torej da jemo večkrat po malo, ter se na zabavah ali srečanjih obdajamo s tistimi, ki pojedo manj od nas.
3. Kako lahko pomagamo prebavi, če se kdaj prenajemo?
Najboljše orožje proti napihnjenosti in zaprtju je Donat, naravno osmotsko odvajalo, katerega učinkovitost je klinično dokazana in ne povzroča odvisnosti ali stranskih učinkov.
4. Kako nam Donat pomaga pri prenajedanju?
Za Donatov učinek pospeševanja prebave so zaslužne predvsem predvsem sulfatne soli, ki v debelo črevo pritegnejo vodo. S tem se poveča volumen blata, kar spodbudi delovanje črevesja.
5. Kako piti Donat, če želimo spodbuditi prebavo?
Za iztrebljanje brez naprezanja in pospešeno delovanja črevesja je priporočljivo zaužiti 0,2–0,3 l Donata zjutraj na tešče in 0,2 l pred večerjo. Idealno je, da je Donat ogret na sobno ali telesno temperaturo. Donat je mogoče uživati vsak dan.
Izberite poglavje: