Vesel očka dviguje svojo hčerko visoko v zrak. Oba se močno smejita.

Najboljši načini za odpravljanje zaprtja

Deli s prijatelji:

Danes pa o težavi, ki še zdaleč ni nedolžna. Ne glede na to, ali vas doleti občasno ali pa gre za stalno težavo – zaprtost ni le izjemno neprijetna, temveč tudi resno ogroža zdravje in dobro počutje. Toda če vas mučijo neuspešni obiski stranišča, ne obupajte in ne tecite takoj v najbližjo lekarno po odvajala in druga zdravila. Poznamo več popolnoma naravnih rešitev, ki bodo učinkovito odpravile simptome zaprtosti, da se boste spet počutili dobro. Nekatere ste morda že spoznali v našem prejšnjem članku o počasni prebavi, druge pa vas utegnejo presenetiti.

Mlada ženska v bolečini sedi na kavču doma in se drži za trebuh.

Spoznajmo težavo: kaj pomeni zaprtje?

Najprej na kratko pojasnimo, kaj pomeni izraz zaprtost in kaj povzroča to nadležno težavo. Po uveljavljeni definiciji za zaprtostjo trpimo, če veliko potrebo opravljamo manj kot trikrat na teden. Pri tem je blato suho in trdo, zato je iztrebljanje težavno in boleče. Eden najpogostejših vzrokov zaprtja je premalo vode v blatu, kar je posledica nezadostnega uživanja tekočine. Zaprtost je lahko tudi posledica nezdrave prehrane, ki ji primanjkuje vlaknin, med najpogostejšimi krivci zanjo pa so tudi premalo gibanja, izpostavljenost stresu in tudi nekatera zdravila, ki jih jemljemo za zdravljenje drugih zdravstvenih težav.

Najpogostejši simptomi zaprtosti so napenjanje in bolečine v trebuhu, hudo nelagodje pri iztrebljanju, občutek nepopolne izpraznitve črevesja in celo bruhanje. Ker se blato težko izloča, lahko zaprtost povzroči tudi druge težave, na primer hemoroide.

Če se med veliko potrebo zelo naprezate ali na stranišču prebijete več časa, kot bi si želeli, lahko krčne žile zadnjika in danke otečejo, kar je glavni vzrok za draženje, pa tudi za bolečino in nelagodje v predelu zadnjika. Z olajšanjem izločanja odpadnih snovi iz telesa tako prispevamo tudi k odpravljanju zaprtja in hemoroidov.

Hudo zaprtje, ki ga ne zdravimo, nima le slabega vpliva na kakovost življenja, ampak lahko poslabša tudi naše telesno in duševno zdravje. Zato je dobro poznati trike, ki bodo opravljanje potrebe vsaj nekoliko olajšali. Na srečo obstaja več načinov za doseganje tega cilja in za večino ne potrebujemo posebnega znanja, ampak le živila, ki jih pogosto že imamo doma. Poglejmo si jih.

Ključno je zadostno uživanje tekočine, mineralna voda pa je vaš najboljši prijatelj   

Stalno nezadosten vnos tekočine vsekakor tlakuje pot v deželo zaprtja, vendar so raziskovalci ugotovili, da že blaga dehidracija precej hitro zaustavi delovanje črevesja. Glede na odstotek vode v našem telesu ni nič čudnega, da pomanjkanje tekočine oteži potovanje odpadnih snovi skozi telo. To se zgodi, ker telo vpija vodo iz hrane, ki potuje po prebavnem sistemu. Če pa pijete dovolj tekočine, potem vašemu telesu ne bo treba posrkati vode iz blata. Tako bo blato mehkejše in obilnejše, kar bo omogočilo nemoteno odvajanje.

Poleg vode (morda z malo limone) ali nesladkanega metinega čaja je mineralna voda najboljša zaveznica v boju s simptomi hude zaprtosti. Raziskave kažejo, da je v tem pogledu celo učinkovitejša od navadne vode iz pipe, še posebej pri tistih, ki trpijo za kroničnim zaprtjem ali sindromom razdražljivega črevesja.

To še posebej velja za Donat, naravno mineralno vodo z znanstveno dokazanimi koristmi za zdravo prebavo. Njegova skrivnost je v osmoznem delovanju. Sulfatni ioni z osmozo vpijajo vodo iz črevesne stene, tako da se volumen črevesne vsebine poveča. Rezultat je povečan pritisk na črevesno steno, kar skupaj s sproščujočim učinkom magnezija spodbudi gibanje črevesa. Želite izvedeti še več o Donatu? Kliknite tukaj in odkrijte moč te neverjetne naravne mineralne vode. Ne spreglejte niti njenih drugih posebnosti.

Moški in ženska stojita na mostu in pijeta vodo iz plastenke, saj sta ravno prišla s teka.

Tudi vroča voda je lahko v pomoč

Če občutek zaprtosti povzroči simptome, kot so krči, napenjanje in bolečine v trebuhu, vam jih lahko olajšata tudi grelna blazinica ali termofor. Tako je – toplota ni samo za lajšanje menstruacijskih bolečin. Ker ima toplota pomirjujoč učinek, ki sprošča mišice, se lahko zvijemo pod odejo ter si med trebuh in noge položimo grelno blazinico ali kaj podobnega. Gretje trebuha nam lahko precej olajša obisk stranišča, vendar bodimo previdni, da se ne opečemo.

Ste razmišljali o alternativah kravjemu mleku in laktozi?

Ljudi, ki ne prenašajo laktoze, lahko pogosto muči zaprtost, toda mlečni izdelki utegnejo škoditi tudi drugim, saj lahko dražijo prebavni trakt. Zdravniki to težavo pripisujejo pomanjkanju encimov za razgradnjo laktoze. Veliko ljudi jih nima, zato jih mučijo težave, kot so hudo zaprtje, napenjanje ali celo driska, kadar uživajo mlečne izdelke.

Druga težava je, da se pogosto sploh ne zavedamo, koliko mleka zaužijemo že v enem dnevu. Mnogi ga uživajo že z jutranjo kavo in nato še s prigrizki ali sladicami. Če mislite, da vas mleko zapira, ga lahko za nekaj časa prenehate uživati, da vidite, kako se bo odzvalo vaše telo. Poskusite lahko tudi s kravjim mlekom brez laktoze ali z rastlinskimi alternativami, na primer z ovsenim ali mandljevim mlekom. Vseeno ne sklepajte prehitro. Nekateri mlečni izdelki, kot je jogurt, vsebujejo probiotike, ki vašemu črevesju koristijo! Fermentirani mlečni izdelki vsebujejo tudi veliko manj laktoze kakor mleko.

Domače mandljevo mleko v majhni steklenički, ki je obkrožena z mandlji.

Probiotična hrana za popolno prebavo

Če vas muči kronično zaprtje, je morda vzrok tudi neravnovesje črevesnih bakterij. To neprijetno stanje je lahko posledica več dejavnikov, kot so:

  • neizogibna izpostavljenost stresu,
  • slaba in neuravnotežena prehrana,
  • telesna in duševna izčrpanost,
  • kronična zdravstvena stanja in
  • zdravila, zlasti antibiotiki.

Vsi ti dejavniki lahko povečajo število »slabih« bakterij, kar vodi do številnih zdravstvenih težav, vključno z zaprtjem, napenjanjem, pomanjkanjem vitaminov in mineralov ter celo oslabljenim imunskim sistemom.

Pri ohranjanju ravnovesja v črevesju pa so nam lahko v ogromno pomoč probiotiki. To so živi mikroorganizmi oz. bakterije, ki jih najdemo v fermentiranih živilih, denimo mleku, skuti ali jogurtu, pa tudi v kislem zelju ali kombuči. Probiotične bakterije se pritrdijo na stene našega prebavnega trakta, kjer se razmnožujejo in izpodrivajo škodljive bakterije in viruse. Obenem pomagajo pri razgradnji hrane in absorbciji hranilnih snovi v črevo, s čimer blažijo prebavne motnje in zmanjšujejo napihnjenost. Želite o njih izvedeti še več? Potem si obvezno preberite tudi tale prispevek!

Vam lahko probiotiki res pomagajo pri simptomih zaprtja? Čeprav ni dokazov, da probiotiki neposredno učinkujejo na zaprtje, ni dvoma, da je zdrava črevesna mikrobiota bistvena za zdravo prebavo. Ker nam probiotična živila omogočajo doseganje tega cilja, lahko tudi zmanjšajo možnost zaprtja. To potrjujejo študije, ki kažejo, da v teh živilih nastajajo spojine, kot so mlečna kislina in maščobne kisline s kratkimi verigami, te pa olajšajo odvajanje odpadnih snovi iz telesa. Novejše medicinske študije celo kažejo, da bakterije, ki so prijazne do črevesja, prispevajo k pogostejšemu iztrebljanju in izboljšajo konsistenco blata.

Če bi se radi vkrcali na probiotični vlak, lahko začnete z živili, kot so jogurt, kefir, kislo zelje in podobno. Druga možnost so probiotična prehranska dopolnila. Če vam je ljubša ta pot, jih jemljite vsak dan, in prve učinke bi morali opaziti že po nekaj tednih.

Šest steklenih posodic s fermentirano hrano, v kateri so narezana rdeča pesa, jabolčni kis, kokosov mlečni jogurt ter narezane kisle kumarice in kislo zelje.

Proti zaprtju se lahko borimo s prehrano, ki je bogata z vlakninami, ter z nekaj nepričakovanimi živili

Kot smo že razložili, je koristno, če predelano hrano z veliko sladkorja in soli ter mastne obroke zamenjamo z uravnoteženo prehrano, ki je bogata z vlakninami ter vsebuje polnozrnate izdelke, zelenjavo in oreške. Zdrava prehrana je temelj preprečevanja prebavnih težav in neprijetnih simptomov zaprtja, saj nobeden od nasvetov na tem seznamu ne bo imel pravega učinka, če ne bomo poskrbeli za hranljivo prehrano.

Uživanje veliko vlaknin bo povečalo volumen blata in ga zmehčalo, kar bo prispevalo k temu, da bo nemoteno potovalo po prebavnem traktu. Vendar zadnje raziskave niso pokazale, kakšna je pravzaprav splošna vloga vlaknin pri premagovanju zaprtja. Nekateri raziskovalci trdijo, da čezmerno uživanje hrane, bogate z vlakninami, stanje prej poslabša in da je prav tako pomembna vrsta vlaknin. Praviloma je najbolje, da kombinirate topne in netopne vlaknine, pri tem pa si prizadevate zaužiti približno 14 gramov vlaknin na vsakih 1000 kalorij (ali okrog 30 g vlaknin dnevno).

In kakšna je razlika med topnimi in netopnimi vlakninami? Vlaknino kot topno uravnavamo, če se lahko raztopi v vodi. Takšne vlaknine najdemo predvsem ovsu, fižolu in grahu, ječmenu ter v jabolkih in agrumih. Te vlaknine skrbijo za viskoznost črevesne vsebine, obenem pa znižujejo raven krvnega sladkorja in glukoze.

Netopne vlaknine se, kot pove že ime, ne topijo v vodi, najdemo pa jih predvsem v polnozrnati moki, oreščkih, pšeničnih otrobih in v nekaterih vrstah zelenjave, denimo krompirju. Ker povečujejo količino blata, pospešujejo potovanje hrane skozi naš prebavni trakt, zato so še posebej pomembne za tiste s počasnejšo in neredno prebavo.

Zapomniti pa si morate nekaj pomembnega – če želite povečati dnevni vnos vlaknin, to storite postopoma, sicer se lahko simptomi poslabšajo. Poleg takšne prehrane obstajajo še živila in dodatki, ki bodo čudežno vplivali na vaše obiske stranišča. Nekatera živila na spodnjem seznamu se morda zdijo samoumevna, katero od njih pa vas bo gotovo presenetilo.

Sezamova semena

Sezamova semena so nasičena z oljem in so eden najboljših pripomočkov proti zaprtju. Z vlaženjem prebavnega trakta močno olajšajo odvajanje suhega blata. So odličen dodatek raznim solatam, lahko pa jih tudi zmeljete, uporabite za okras ali celo kot začimbo. Sprostite domišljijo in hkrati ublažite zaprtje.

Oljčno olje

Tako kot sezamova semena tudi oljčno olje vlaži črevesje. Ker vsebuje zdrave maščobe, si lahko celo privoščite okusen solatni preliv iz oljčnega olja, če želite shujšati. Telo potrebuje zdrave maščobe in črevesje vam bo hvaležno.

Ricinovo olje

Resda ima slab okus, vendar je že dolgo znano kot domače zdravilo za težave s prebavo. Ker spodbudi tako debelo kot tanko črevo, lahko čajna žlička na tešče v zelo kratkem času prinese olajšanje. Upoštevati pa moramo, da ricinovo olje ni za vsakogar, saj ga odsvetujejo nosečnicam in ljudem z nekaterimi bolezenskimi stanji. Poleg neprijetnega okusa utegne imeti uživanje ricinovega olja tudi nekaj neželenih stranskih učinkov. Tako kot druga spodbujevalna odvajala lahko povzroči krče in drisko. Še huje, zmanjša lahko absorpcijo hranil v črevesju. Zato je pri njegovi izbiri potrebne nekaj previdnosti.

Avokado

Zdrava solata z oljčnim oljem in avokadom je zmagovalna kombinacija za splošno zdravje in hitro prebavo.

Ingver in meta

Znano je, da mentol v poprovi meti sprošča mišice, ingver pa ogreje črevesje in tako pospeši prebavni proces. Ti sestavini pripravite v poparku, saj bo vroča voda še okrepila končni učinek.

Regratov čaj

Znano je, da ima odvajalni učinek, ki pa je bolj blag. Pripravite poparek iz regratovega korena in ga pijte večkrat na dan, da dosežete želeni učinek.

Kava, topla voda z malo limoninega soka ali skodelica zeliščnega čaja

Že topla voda z limono ali zeliščni čaj lahko opravita svoje, vendar se mnogi odpravijo na stranišče kmalu po tem, ko popijejo jutranjo kavo. Čeprav zdravniki navadno ne priporočajo pitja litrov kave, študije kažejo, da lahko ta priljubljena pijača spodbudi vaše črevesje skoraj tako učinkovito kot pravi obrok in ima močnejši odvajalni učinek kakor voda ali čaj.

Slive

Zdravniki potrjujejo, da je uživanje te okusne in zdrave poslastice eden od načinov za uravnavanje prebave. V slivah je poleg veliko vlaknin tudi spojina, ki sproži krčenje črevesja. Veste, katero drugo suho sadje ima podoben učinek? Rozine!

Sveže in suhe slive, orehi ter suhe marelice v skledi na lesenem pultu.

Sprostite se, prisluhnite telesu in mu dovolite, da opravi svoje

Če ste vajeni vsakodnevnega hitenja po opravkih, ne da bi si vzeli čas za mirne in sproščene obiske stranišča, si delate medvedjo uslugo. Koristno pa ni samo to, da telesu omogočite, da odpadne snovi izloči v miru, ampak tudi, da odvajanje blata spremenite v rutino. Pojdite na stranišče in poskusite telo nežno prepričati, da opravi svoje. Kmalu po zajtrku utegne biti odličen čas za to. Da blatu olajšate pot skozi telo, lahko celo uporabite majhen trik. Noge postavite na škatlo ali podoben predmet, tako da bodo kolena višje od bokov. To je naravni položaj, ki bi ga morali uporabljati vsi.

In če čutite potrebo, jo upoštevajte, namesto da jo kar odmislite in nadaljujete svoj dan. Če redno zadržujete blato, lahko oslabite mišice, ki nadzorujejo črevesje, s čimer si boste sčasoma nakopali zaprtost.

Gibajte se, in črevesje se bo gibalo z vami

Premagovanje počasne prebave in zaprtja z vadbo je zdrav način za pospeševanje delovanja črevesja. Ko se gibate, so dejavne tudi mišice v črevesju, kar jim daje moč, da potisnejo blato iz telesa. Zdravniki svetujejo vsaj pol ure blage telesne dejavnosti na dan, kar lahko vključuje hojo po stopnicah, sprehajanje psa ali tek po soseski. Vse, kar lahko storite za gibanje črevesja, je boljše od sedečega načina življenja in preživljanja dni na kavču.

Če želite resnično skrajšati obisk stranišča, pa se lahko odpravite v telovadnico ali celo naučite nekaj vaj joge. Znanstveniki pravijo, da je takšno gibanje podobno gibanju črevesja, ko izloča odpadne snovi, in ravno zato morajo nekateri športniki takoj po koncu vadbe na stranišče. Povečana telesna dejavnost je dobra, vendar morate poskrbeti, da pijete tudi dovolj vode!

Od zadaj vidimo starejši par, ki po parku hodi ob kolesu in se veselo pogovarja.

Kaj pa ženske in zaprtost med nosečnostjo?

Raziskovalci pravijo, da so poleg oseb nižjega družbeno-ekonomskega položaja, ki si ne morejo privoščiti s hranili in vlakninami bogate hrane, najpogostejše žrtve počasne prebave in zaprtja ženske. Domnevajo, da je to posledica tega, da hrana počasneje potuje skozi njihovo črevesje, pa tudi učinka ženskih hormonov na prebavila. Zato so za ženske še posebej pomembne zdrava prehrana z vlakninami, redna telovadba in pravilna oskrba telesa z vodo.

Druga velika težava, s katero se srečujejo ženske, je zaprtje med nosečnostjo, ki ga vsaj deloma povzročajo hormoni. Zaradi progesterona se črevesne mišice sprostijo in sprejmejo več hrane, tako pa nastane neke vrste prebavni zastoj. Po drugi strani rast maternice pomeni manj prostora za črevesje, kar ovira njegovo delovanje. Če pričakujete otroka, je bistveno, da jeste čim manj rafiniranih žit in predelane hrane ter se ne prenajedate. Ključno je, da uživate več manjših obrokov ter da prisluhnete telesu in greste na stranišče, takoj ko začutite potrebo. Keglove vaje in podobne dejavnosti prav tako pomagajo pri zaprtosti med nosečnostjo.

Mlada nosečnica v rumeni majici doma stoji blizu okna in boža trebuh.

In zaprtje pri starejših?

Obiski stranišča, ki jih spremljata nelagodje in bolečina, so pogosta težava tudi pri starejših. Vendar zaprtje pri starejših velikokrat ni neposredna posledica staranja, temveč drugih dejavnikov, kot so učinki zdravil. Poleg tega so črevesne težave pogosto povezane z bolezenskimi stanji, na primer s tumorjem, zmanjšanim delovanjem ščitnice ali celo s Parkinsonovo boleznijo, staranje pa lahko ljudi tudi odvrne od gibanja ali vadbe, kar prebavni trakt dodatno upočasni.

Kako lahko starejši preprečijo zaprtje? Poudarek mora biti na neuživanju rafiniranih žit, kot je beli riž, in uživanju manj mlečnih izdelkov, koristno pa je jesti polnozrnata živila, veliko zelenjave in oreškov ter čim več telovaditi. Dobro je tudi, da se z zdravnikom pogovorite o stranskih učinkih zdravil ali prehranskih dopolnil, da bi našli najboljšo rešitev za zdrav prebavni sistem.

Včasih je najbolje obiskati zdravnika

Zaprtost je navadno posledica neprimernega življenjskega sloga, tako da ga je mogoče odpraviti s preprostimi in predvsem naravnimi prijemi, vendar je lahko povezano tudi z resnejšimi zdravstvenimi zapleti, ki jih ne moremo rešiti le z zdravo prehrano in vadbo. Če sumite, da je vaša nezmožnost iztrebljanja več kot dvakrat ali trikrat na teden posledica resnejše težave, je najbolje obiskati zdravnika. To je še zlasti pomembno, če imate redne bolečine v trebuhu, če v blatu odkrijete kri ali ste zelo shujšali, saj težav verjetno ne boste odpravili z domačimi zdravili, temveč potrebujete ustrezno zdravniško pomoč. Kot vedno je pomembno, da skrbite za svoje zdravje in ste pozorni na nenadne spremembe, da boste lahko pravočasno ukrepali.

Pogosta vprašanja

Kateri so najpogostejši vzroki za zaprtost?

Zaprtje povzroča predvsem neuravnotežena prehrana s premalo vlakninami in premalo tekočine, med pogostejšimi vzroki pa so tudi neredno gibanje, stres in jemanje določenih zdravil.

Katera živila vsebujejo probiotike?

Probiotike najdemo v fermentiranih živilih, kot so kefir, skuta ali jugurt, pa tudi v kislem zelju ali kombuči.

Katera hrana pomaga pri preprečevanju zaprtja?

Pri preprečevanju zaprtosti pomagajo predvsem živila, bogata z vlakninami, pa tudi nekatera manj običajna živila, kot so avokado, ricinovo olje, ingver, meta, kava, čaj, slive …

Kakšne so lahko hujše posledice zaprtja?

Zaprtje je povezano s težkim, bolečim iztrebljanjem, ima pa lahko tudi resnejše posledice za naše zdravje in počutje. Kar 80 % imunskih celic se namreč nahaja v črevesju, zato lahko nepravilno delovanje prebavnega trakta vpliva tudi na našo imunsko odpornost.

Zakaj je naravna mineralna voda Donat tako učinkovita ob zaprtju?

Donat je znan po nadpovprečno visoki kombinaciji mineralov, posebej sulfatov in magnezija. Deluje po principu osmoze, pri čemer sulfati posrkajo vodo iz stene črevesja in povečajo volumen črevesne vsebine. Magnezij obenem sprošča mišice in še dodatno pospešuje peristaltiko.

Izberite poglavje:

Katera dieta je najboljša za zdravo črevesje?

    Pridružite se
    Donat programom

    Prijavite se na brezplačne programe Donat,
    ki vam bodo pomagali pri razstrupljanju in
    krepitvi vašega imunskega sistema.