Donat Vital: Nasveti za vrstni red obrokov v dnevu

Deli s prijatelji:

Tukaj je potrebno najprej dodati vsebino, saj nam videi in slike segajo ven iz containerja in nam prekrijejo kazalo na levi.

Lahko pa se video doda tudi znotraj vsebine, vendar je manjši.

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum.

Video 1, brez zvoka

Video 2, z zvokom

 1. Da bi zagotovili raznolikost in uresničili glavni cilj programa, je treba med njegovim izvajanjem pri vsakem dnevnem obroku (od 30 ponujenih) kombinirati vsaj 15–20 različnih predlogov za obrok.
 2. Časovni razmik med obroki ne sme biti daljši od 4 ur, zadnji obrok pa mora biti vsaj 2 uri pred spanjem.
 3. Ne preskakujte obrokov.
  Pomembno je, da se držite razporeda in števila obrokov, saj se na ta način fazi lakote in sitosti idealno izmenjujeta. Če en obrok izpustite, se lahko čas do naslednjega obroka skrajša, vendar preskakovanje obrokov ne sme biti običajna praksa.

OPTIMALEN RAZPORED OBROKOV V DNEVU

Pri vsakem posamezniku se lahko razpored obrokov razlikuje glede na dnevni ritem in obveznosti. Pomembno je, da načela programa uporabljate vsakodnevno in jih čim bolje umestite v svoj urnik, da boste lahko v programu vztrajali in ga izvajali dolgoročno.

Če pa razmišljamo o doseganju kar najboljše rutine, bi bil optimalni razpored obrokov v okviru programa Donat Vital naslednji:

 • zajtrk (6.00–8.00) –
  nato 4-urni premor, med katerim uživate samo vodo in/ali naravno mineralno vodo in/ali nesladkane čaje;
 • kosilo (11.00–12.00) –
  ponovi se največ 4-urni premor do naslednjega obroka;
 • malica (15.00–16.00) –
  ponovi se največ 4-urni premor do naslednjega obroka;
 • večerja (19.00–21.00).

Navodila za spremembo razporeda obrokov v dnevu

 1. Recepte z jedilnika izbirajte glede na obrok, ki ga uživate (npr. jed, ki jo jeste za zajtrk, naj bo vedno iz razdelka ZAJTRK, ne zamenjujte obrokov, npr. za večerjo ne jejte jedi, navedene v razdelku ZAJTRK).
  Če iz upravičenih razlogov predlagani razpored obrokov za vas ni sprejemljiv (zaradi ritma delovnih obveznosti, nemožnosti uživanja toplih obrokov do popoldanskih ur, nepraktičnosti uživanja zahtevnejših obrokov na delovnem mestu), upoštevajte navodila za zamenjavo razporeda obrokov:
  o npr. zamenjava kosila s predlaganimi malicami iz menija Donat Vital kot praktični obroki na delovnem mestu: namesto predlaganega kosila lahko na delovnem mestu, optimalno 4 ure po zajtrku, zaužijete jedi iz razdelka MALICE, in sicer v količini predlaganih obrokov. Nato, najpozneje 4 ure po malici (po prihodu domov, po koncu delovnega časa itd.), zaužijte jed iz razdelka KOSILO. Na ta način kosilo v dnevnem razporedu zaužijete po malici, pri čemer je pomembno upoštevati razmike med posameznimi obroki.
 2. Za dodatno raznolikost prehrane lahko ženske in moški izberejo posamezne obroke z veganskega/vegetarijanskega menija namesto obrokov z osnovnega (ženskega/moškega) menija.

Izberite poglavje:

Riževa solata s šparglji

  Pridružite se
  Donat programom

  Prijavite se na brezplačne programe Donat,
  ki vam bodo pomagali pri razstrupljanju in
  krepitvi vašega imunskega sistema.