Vpliv zdrave prebave na počutje celotnega telesa

Deli s prijatelji:

Za ogled tega videa sprejmite piškotke za trženje.

Poskrbite za svojo prebavo. Poskrbite zase.

Nervoza. Nelagodje. Metuljčki v trebuhu. Vsi smo že slišali te izraze, ki se uporabljajo za opis našega “občutka v črevesju”, ko smo zaskrbljeni, navdušeni ali pod stresom. Toda kako naše črevesje ve in se odziva na to, kar mislimo in čutimo? Znanstveniki verjamejo, da je prebavni sistem več kot primarno mesto, kjer telo sprejema in absorbira hranilne snovi. Ta sistem prebavnih organov deluje tudi kot nekakšen komunikacijski center v možgane in iz njih ter deluje kot ena prvih obrambnih linij v boju proti bolezni. Naše črevesje igra pomembno vlogo, ne le pri našem prebavnem zdravju, ampak pri zdravju in dobrem počutju našega celotnega telesa.

Črevesje ima veliko pomembnih vlog pri ohranjanju in varovanju splošnega zdravja in dobrega počutja našega telesa, začenši z vnosom in absorpcijo hranilnih snovi in vode. Prav ta prebavni proces zagotavlja gradnike, ki jih telo potrebuje za življenje, za normalno delovanje in za ohranjanje zdravja – od proizvodnje energije do ravnovesja hormonov, zdravja kože do duševnega zdravja in celo odstranjevanja škodljivih snovi in ​​odpadnih produktov presnove.

Zdrava prebava je osnova za dobro razpoloženje in duševno zdravje

Po mnenju mnogih znanstvenikov črevesje služi kot komunikacijski center za možgane, ne samo za zagotavljanje optimalne prebave, ampak tudi za druge pomembne zdravstvene funkcije. Možgane pogosto imenujemo del prebavnega sistema, saj so možgani in črevesje v nenehni komunikaciji.

Črevesje pošilja informacije v možgane, medtem ko nam možgani pomagajo pri odločitvi, kaj, kdaj, koliko in kako hitro jesti in piti. Črevesje in možgani sodelujejo pri prebavnem procesu. Na primer, ko zaužijemo posebej masten obrok, se črevesje in možgani ”pogovorijo” in se odločijo, da bodo to hrano zadržali v želodcu nekoliko dlje kot pri lažjem obroku. Šele ko se bo hrana dovolj razgradila, bo poslana v nadaljnjo predelavo v tanko črevo.

Poleg tega imajo tako možgani kot črevesje ključno vlogo pri naših stopnjah stresa ter našem razpoloženju ali stanju duha. Črevesje lahko obvesti možgane o stresorju in možgani bodo storili enako za črevesje. Ne samo, da je črevesje napolnjeno z živčnimi celicami, ki sprejemajo in posredujejo informacije možganom, ampak proizvaja tudi več kot 90 % telesnega serotonina, hormona, ki pomaga uravnavati naše razpoloženje ali občutke.

Ko je naša prebava ogrožena, torej ne deluje najbolje, lahko naše telo ne proizvede dovolj nevrotransmiterjev, kot je serotonin. Nizka raven serotonina je zelo pogosto povezana s povečano možnostjo tesnobe, depresije in drugih duševnih težav.

Prva obrambna linija pred boleznijo

Črevesje je eden temeljnih sistemov človeškega telesa za boj proti boleznim. Prebavni sistem je domovanje ”črevesnega mikrobioma” – raznolike skupnosti različnih vrst bakterij, ki igrajo ključno vlogo v boju proti boleznim in ohranjanju našega zdravja. Vsak od nas ima svojo edinstveno mešanico bakterij ali ”prstni odtis” bakterij v črevesju.

Približno 70 % celic imunskega sistema se nahaja v črevesju, zato je vzdrževanje našega prebavnega sistema v vrhunski formi ključnega pomena za reševanje številnih telesnih težav. Zato je tudi pomembno vedeti, da imunski sistem ni posameznik. Številni sistemi našega telesa tesno sodelujejo pri ohranjanju optimalnega zdravja. Preko prebavnega sistema vnašamo hranilne snovi, ki jih telo kasneje porabi za krepitev imunskega sistema in v ”boju” proti bolezni. Prav zato je zelo pomembno ohranjati zdravje prebavnega sistema, saj tako poskrbimo za celotno telo.

Sistem, ki je še posebej odgovoren za naše splošno zdravje, je naš prebavni sistem – močan, a občutljiv ekosistem, v katerem je več kot 70 % celic imunskega sistema. Današnji hiter način življenja, slaba izbira hrane, premalo telesne aktivnosti, stresne situacije in slab spanec so le nekateri dejavniki, ki povzročajo zmanjšano delovanje prebavnega sistema in posledično zmanjšano delovanje imunskega sistema. Vsak del našega telesa, vključno s prebavnim in imunskim sistemom, deluje bolje, če ga podpiramo z zdravimi življenjskimi navadami. Tako jih lahko na naraven način ohranjamo močne. Redna prebava in sprememba življenjskega sloga sta odlična podpora za normalno delovanje našega prebavnega in imunskega sistema ter najboljša strategija za ohranjanje splošnega zdravja. Če imamo močan in zdrav prebavni in imunski sistem, se lahko vsakodnevno uspešno soočamo s številnimi izzivi.

Zdrava prebava in debelost

Prekomerna telesna teža ima lahko številne negativne posledice za zdravje. Vpliva na raven energije, razpoloženje, hormone, kognitivne funkcije in celo na imunost. Številni znanstveniki so prišli do zaključka, da zdrava prebava, torej ravnovesje dobrih bakterij v črevesju, močno vpliva na splošno zdravje, vključno s tveganjem za prekomerno telesno težo in debelost. V nasprotnem primeru lahko neravnovesje črevesnega mikrobioma prispeva k povečanju telesne teže.

Bakterije v črevesju lahko vplivajo na način prebavljanja različnih živil in proizvajajo kemikalije, ki vam pomagajo, da se počutite siti. Posledično lahko vplivajo na vašo težo. Ker črevesne bakterije pridejo v stik s hrano, ki jo jeste, lahko vplivajo tudi na to, katera hranilne snovi absorbirate in kako se energija shranjuje v vašem telesu.

Na primer, ljudje ne morejo prebaviti vlaknin, nekatere črevesne bakterije pa lahko. S prebavo vlaknin te črevesne bakterije proizvajajo številne kemikalije, ki koristijo zdravju črevesja in po nekaterih znanstvenih raziskavah lahko morda tudi spodbujajo hujšanje.

Končno, črevesne bakterije lahko vplivajo tudi na to, kako se prehranska maščoba absorbira v črevesju, kar lahko vpliva na to, kako se maščoba skladišči v telesu.

Na to temo so potrebne dodatne raziskave, vsekakor pa je pomembno upoštevati, da zdrava prebava in ravnovesje črevesnih bakterij močno vplivata na zmanjšanje tveganja za debelost in s tem na zmanjšanje tveganja za številne bolezni.

Zdrava prebava in kognitivne funkcije (spomin in koncentracija)

Številni izsledki raziskav potrjujejo dejstvo, da prebavni sistem in možgani komunicirajo med seboj po več poteh, pri čemer lahko govorimo o osi črevesje-možgani. Vsako leto so objavljeni novi dokazi o povezavi med črevesno disbiozo in nevrološkimi/psihiatričnimi boleznimi. Po drugi strani pa lahko specifična prehrana in prehranjevalne navade pozitivno vplivajo na uravnoteženo sestavo mikrobiote in tako prispevajo k izboljšanju kognitivnih funkcij, ki so pomembne za vsak učni proces.

Razvajate prebavni trak z Donatom

Pokazali smo, da je zdrava prebava izjemnega pomena za zdravje celotnega telesa, saj med drugim vpliva na razpoloženje, utrjuje imunski sistem, pomaga pri vzdrževanju zdrave telesne teže, in pozitivno vpliva na kognitivne funkcije. Zato je pomembno, da za prebavo dobro poskrbimo.

To lahko storimo s pitjem naravne mineralne vode Donat, ki s svojo edinstveno kombinacijo mineralov klinično dokazano deluje na prebavo. Za njegovo optimalno delovanje priporočamo pitje 0,5 l Donata na dan.

Optimalen način pitja Donata za preventivo

Količina
Temperatura
Način pitja
Zjutraj na tešče
0,2 – 0,3 litra
sobna
počasi
Pred kosilom
0,1 litra
sobna
počasi
Pred večerjo
0,1 – 0,2 litra
sobna
počasi

Ste se odločili za ta
program pitja?

Naložite si aplikacijo, ki bo poskrbela, da
nikoli ne boste pozabili na pitje
Donata po izbranem načinu.

Ste se odločili za ta
program pitja?

Naložite si aplikacijo, ki bo poskrbela, da
nikoli ne boste pozabili na pitje
Donata po izbranem načinu.

Izberite poglavje:

Riževa solata s šparglji

    Pridružite se
    Donat programom

    Prijavite se na brezplačne programe Donat,
    ki vam bodo pomagali pri razstrupljanju in
    krepitvi vašega imunskega sistema.