Politika piškotkov

Minimalno količino informacij (piškotki) je potrebno shraniti na vaš računalnik, da bi spletna stran pravilno delovala in da bi se lahko nadgrajevala in izboljšala vaše izkušnje pregledovanja. Več kot 90% spletnih strani uporablja prakso piškotkov, vendar so po pravilih Evropske unije obvezne zaprositi privolitev uporabnika. Z uporabo te spletne strani soglašate z uporabo piškotkov, v kolikor pa piškotkov ne sprejmete, lahko sicer še naprej pregledujete stran, vendar se določene funkcije na tej spletni strani eventualno ne morejo pravilno prikazati ali izvesti.

Kaj je piškotek?

Piškotek je informacija, ki jo na vaš računalnik shrani spletna stran, ki ste jo obiskali. Piškotki običajno shranjujejo vaše nastavitve za spletno stran, kot so na primer želeni jezik ali naslov. Kasneje, ko ponovno odprete isto spletno stran, brskalnik pošlje nazaj piškotke, ki pripadajo tej strani. To tej strani omogoča,  da prikaže informacije prilagojene vašim potrebam.

Piškotki lahko shranjujejo široko paleto informacij vključno z  osebnimi informacijami (vaše ime ali elektronsko pošto). Kljub vsemu pa je lahko ta informacija shranjena samo v primeru, če to omogočite vi – spletne strani ne morejo pridobiti pristopa informacijam, če ga vi niste odobrili, prav tako ne morejo pristopiti drugim datotekam na vašem računalniku ali mobilni napravi. Privzete nastavitve shranjevanja in pošiljanja piškotkov vam niso vidne, lahko pa spremenite vaše nastavitve brskalnika tako, da lahko sami izbirate, ali želite zahteve za shranjevanje piškotkov odobriti ali zavrniti, samodejno izbrisati shranjene piškotke ob zapiranju brskalnika in podobno.

Kako zavrniti piškotke?

Z zavrnitvijo piškotkov odločate, ali želite dovoliti shranjevanje piškotkov na vašem računalniku ali mobilni napravi. Nastavitve piškotov se lahko nadzirajo in konfigurirajo v vašem brskalniku. Če piškotkov ne sprejmete, se lahko zgodi, da ne boste mogli uporabljati določene funkcije na spletni strani.

Kaj so začasni piškotki?

Začasni ali sejni piškotki, se izbrišejo z računalnika po tem, ko zaprete brskalnik. Z njihovo pomočjo spletna mesta shranjujejo začasne podatke, kot so na primer izdelki v nakupovalni košarici.

Kaj so trajni piškotki?

Trajni ali shranjeni piškotki ostanejo na računalniku tudi po tem, ko zaprete program brskalnika. Z njihovo pomočjo spletna mesta shranjujejo podatke, kot so na primer naziv za prijavo in geslo, tako da se vam ni potrebno prijavljati vsakokrat, ko obiščete določeno mesto. Trajni piškotki bodo ostali na računalniku več dni, mesecev, ali celo let.

Kaj so piškotki prve strani?

Piškotki prve strani  (lastni piškotki) so s spletnega mesta, ki si ga uporabnik ogleduje in so lahko trajni ali začasni. S pomočjo teh piškotkov spletna mesta lahko shranijo podatke, ki jih bodo znova uporabila, ko uporabnik naslednjič obišče to mesto.

Kaj so piškotki tretje strani?

Piškotki tretje strani  (drugi piškotki) izvirajo iz drugih, partnerskih spletnih mest (kot so na primer pojavna okna ali druge reklame), ki se nahajajo na spletnem mestu, ki si ga ogledujete. S pomočjo teh piškotkov lahko spletna mesta spremljajo uporabo spleta za trženjske namene.

Ali uporablja ta spletna stran piškotke?

Da, s primarnim ciljem, da bi vam  naše spletne strani omogočile najboljšo uporabniško izkušnjo.

Kakšne piškotke uporablja ta spletna stran in zakaj?

Začasni ali sejni piškotki (Session cookies) – so piškotki, ki potečejo (in se samodejno izbrišejo), ko zaprete brskalnik. Mi uporabljamo začasne piškotke, da bi uporabnik dobil najboljšo izkušnjo pri uporabi naše spletne strani.

Trajni ali shranjeni piškotki (Persistent cookies) – imajo običajno datum poteka daleč v prihodnosti, zato bodo ostali v vašem brskalniku, dokler ne potečejo, ali dokler jih ročno ne izbrišete. Mi uporabljamo trajne piškotke, da bi bolje razumeli navade uporabnikov, s čimer lahko izboljšamo spletno stran glede na vaše navade. Na podlagi tako zbranih podatkov ni mogoča identifikacija vas kot uporabnika, zbrani podatki pa se uporabljajo izključno za statistične namene.

Ali na spletni strani obstajajo piškotki tretje strani?

Obstaja več zunanjih servisov, ki uporabniku shranjujejo omejene piškotke. Te piškotke ni postavila ta spletna stran, vendar nekateri služijo za normalno delovanje določenih funkcij, ki uporabnikom olajšajo dostop k vsebini. Zaradi tega informacije o varstvu podatkov, s katerimi ste seznanjeni tukaj, veljajo samo za to spletno stran, varstvo podatkov pri zunanjih servisih pa je potrebno preveriti na njihovih uradnih straneh.

Trenutno omogočamo:

Merjenje obiskov

Ta spletna stran uporablja servise za merjenje števila uporabnikov, in sicer Google Analytics. Na podlagi tako zbranih podatkov ni mogoča identifikacija uporabnikov, zbrani podatki pa se uporabljajo izključno za statistične namene. Če želite preprečiti, da vam navedeni servisi shranjujejo piškotke, jih lahko zavrnete za vsak servis na naslednjih povezavah:

Dodatne informacije o zavrnitvi piškotkov

Trenutno obstaja več spletnih strani za zavrnitev shranjevanja piškotkov za različne servise.

Več lahko izveste na naslednjih povezavah:

Pridružite se
Donat programom

Prijavite se na brezplačne programe Donat,
ki vam bodo pomagali pri razstrupljanju in
krepitvi vašega imunskega sistema.