Kakšen je občutek zgage?

Deli s prijatelji:

Zgaga je neprijeten občutek, ki se pojavi, ko se želodčna kislina znajde v grlu in ustih. Posledica je pekoč občutek v prsih, ki lahko povzroča resne skrbi, če ga pred tem še niste doživeli.

Čeprav je bolečina pri zgagi zelo neprijetna, pa po navadi ni vzrok za zaskrbljenost, saj občutek sčasoma mine. Ker pa lahko povzroči enake simptome kot nekatere druge, resnejše zdravstvene težave, je dobro vedeti, kako ločiti med zgago in resnejšimi stanji, ki zahtevajo zdravniško pomoč.

Kaj je zgaga?

Izraz zgaga opisuje pojav, ki nastane zaradi oslabelih in preveč sproščenih mišic na dnu požiralnika, ki se običajno zategnejo, potem ko so spustile hrano v želodec. Zato lahko želodčna kislina zateka v požiralnik in vse do ust.

Posledica je neprijetna bolečina, ki se lahko še poslabša, če se po obroku uležemo ali sklonimo. To težavo je mogoče zdraviti na različne načine, tako z naravnimi metodami kot z zdravili, vendar lahko vzbuja precej skrbi, če čutite tudi druge znake zgage.

Kje nas peče zgaga?

Zgaga se običajno začne kot pekoč občutek v zgornjem delu trebuha, ki se širi v prsni koš. Lahko jo spremljata tudi pritisk ali bolečina za prsnico, ki ju nekateri ljudje, ki imajo hujše simptome, zamenjajo celo s srčnim napadom. Bolečine pri zgagi se lahko razširijo na vrat in ramena.

Drugi pogosti simptomi vključujejo:

 • občutek, da ne morete pogoltniti hrane: imate občutek, da se vam hrana zatika v prsih ali v grlu, ali celo, da se grlo stiska in se dušite;
 • pogosto spahovanje: spahovanje po jedi je povsem normalno in sprejemljivo (še zlasti ko ste sami), pretirano spahovanje pa je lahko znak zgage;
 • napenjanje: če se vam zdi, da je vaš trebuh napihnjen, še zlasti po običajnem, dobro uravnoteženem obroku, je razlog za to morda zgaga;
 • nelagodje po obroku: če se občutek nelagodja po jedi poveča ali se vam zdi, da je vaš želodec brez razloga nenormalno poln, je to lahko posledica refluksa kisline.

Če se pojavijo takšni znaki, se čim prej posvetujte s svojim zdravnikom, da preverite, ali gre res za zgago ali kakšno resnejšo težavo.

Med manj pogostimi znaki zgage pa so kašelj, dolgotrajno kolcanje, hladen pot, zasoplost in omotica.

Kdaj se pojavi bolečina pri zgagi?

Kot smo že omenili, se znaki zgage običajno pojavijo po jedi, še zlasti če se sklonite ali uležete. Težka, mastna, slana ali pikantna hrana lahko poveča možnost za pojav zgage in stanje še poslabša.

Veliko ljudje pa zgaga peče ponoči in znano je, da je ta oblika najbolj boleča. Nočna zgaga se pojavi zlasti, če jeste v dveh urah pred spanjem.

Zgaga se lahko pojavi tudi v nosečnosti, ko se mišice zaradi hormonskega neravnovesja sprostijo. To prinaša številne koristi za plod, vendar lahko ta proces oslabi spodnjo zapiralko požiralnika. Rastoči plod pri tem ne pomaga, saj dodatno pritiska na želodec, zato je verjetneje, da iz njega uide želodčna kislina. Na srečo pa lahko zgaga tako kot nosečniška sladkorna bolezen po porodu popolnoma izgine.

Kdaj moramo pri zgagi poiskati zdravniško pomoč

Če vas muči huda zgaga, je pomembno, da poiščete zdravniško pomoč in nadzorujete simptome. Če zgage ne zdravimo, lahko pogosta izpostavljenost želodčni kislini povzroči kronične težave z zobmi, splošno bolečino, razjede v grlu ali nepravilnosti v tkivih. To utegne privesti do nezmožnosti požiranja, dihanja in tudi govora.

Pogosta izpostavljenost želodčni kislini lahko poleg tega poškoduje tkivo požiralnika in poveča tveganje za nastanek raka.

Poiščite pomoč, če niste prepričani, da imate težave z zgago, saj imajo nekatere druge zdravstvene težave enake simptome, zaradi česar je lahko situacija precej nejasna.

Razlika med zgago in dispepsijo

Zgaga in dispepsija imata veliko podobnih simptomov, vendar gre za različni stvari. Kot zdaj že veste, je zgaga posledica uhajanja kisline iz želodca, dispepsijo pa povzroča hrana, ki draži želodec in njegovo sluznico.

Ženska je zelo začinjeno hrani, ki draži njen želodec, zato se z roko drži zanj.

Dispepsija je medicinski izraz za slabo prebavo, v osnovi pa gre za bolečine v zgornjem delu želodca, ki se običajno pojavijo med obrokom ali po njem. Navadno je posledica preobilnih in prehitro zaužitih obrokov ali obrokov z veliko maščobami. Drug vzrok je jedenje z odprtimi usti, pri čemer pogoltnemo preveč zraka. Dispepsije praviloma ne spremlja refluks kisline in simptomi običajno izzvenijo sami od sebe, zato ta pojav ni preveč zaskrbljujoč.

Razlika med zgago in srčnim napadom

Zgago včasih spremljajo izjemno vznemirjajoči znaki, ob katerih lahko pomislite, da doživljate srčni napad. Obstaja pa nekaj dejavnikov, ki vam bodo pomagali razlikovati med enim in drugim ter razumeti, kako dejansko čutimo zgago:

 • čas: zgaga se običajno pojavi po jedi, medtem ko srčni napad praviloma ni povezan s hrano, ki jo jeste;
 • okus: okus kisline v ustih povzroča zgaga in ni simptom srčnega napada;
 • lokacija: zgaga nas običajno peče v zgornjem delu želodca, od koder se širi proti sredini prsnega koša, pri srčnem napadu pa čutimo bolečino na levi strani prsnega koša (ob srcu), ki se lahko širi po hrbtu, vratu, čeljustih, ramenih ali rokah;
 • vrsta bolečine: bolečino pri zgagi pogosto opisujemo kot ostre bolečine v prsih, srčni napad pa običajno čutimo kot nekakšno težo, ki pritiska na celo telo;
 • zdravljenje: težave z zgago običajno ublažijo antacidi, ki pri simptomih srčnega napada ne pomagajo.

Razlika med zgago in angino pektoris

Angina je v bistvu bolečina v prsih, ki je posledica slabega pretoka krvi v srcu in je dejansko zelo podobna zgagi. Vendar boste v nasprotju z zgago bolečino pri angini prej začutili po telesni dejavnosti ali izpostavljenosti mrazu kot po jedi.

Razlika je očitna tudi pri odzivu telesa na zdravljenje. Zgago običajno ublažimo z jemanjem antacidov, medtem ko angino pogosto zdravimo z nitroglicerinom. Če še nikoli niste čutili bolečin v prsih, pa je najbolje, da čim prej poiščete zdravniško pomoč.

Druge mogoče težave

Nekateri znaki zgage so zelo pogosti, zato morda v resnici trpite zaradi kakšne druge zdravstvene težave, kot so:

 • ezofagealni spazem: mišični krč v požiralniku lahko sproži podobne simptome kot zgaga, saj povzroča težave pri požiranju hrane ali pijače, občutek, da se je hrana zataknila sredi prsnega koša, ter pekoč občutek v grlu in prsih;
 • žolčni kamni: simptomi, povezani z žolčnimi kamni, se pogosto pojavijo po obroku, zlasti mastnem, in lahko spominjajo na zgago, saj vključujejo bolečine v trebuhu;
 • razjeda: tako kot zgaga tudi razjede utegnejo povzročiti pekoč občutek, običajno v zgornjem delu trebuha, ki se lahko razširi na prsni koš. Zmedo povzroča dejstvo, da lahko antacidi pomagajo tudi pri bolečinah, povezanih z razjedami, zato se je v dvomu najbolje posvetovati z zdravnikom, saj bodo za zdravljenje okužbe, ki so jo povzročile razjede, potrebni antibiotiki.

To so le nekatere od pogostih zdravstvenih težav, ki imajo podobne simptome kot zgaga. Če niste prepričani, s katerim se spopadate, morate takoj poiskati zdravniško pomoč.

Zelena zelenjava, sadje in začimbe, postavljene na sivo podlago.

Kako zdravimo zgago

Če imate pogosto zgago, lahko poskusite nekaj sprememb življenjskega sloga, da se boste vrnili na pravo pot.

Osredotočite se na naslednje naravne rešitve:

1. Optimalna telesna teža

Eden glavnih vzrokov zgage je čezmerna telesna teža. Ljudje s čezmerno telesno težo pogosteje trpijo zaradi zgage, ker je njihov trebuh pod večjim pritiskom, zato je verjetneje, da bo želodčna kislina zatekala nazaj v požiralnik. Če imate čezmerno težo, boste z izgubo nekaj kilogramov ublažili tudi simptome zgage.

2. Pravilna drža

Med jedjo sedite vzravnano, saj boste tako sprostili želodec. Če imate težave z zgago med spanjem, dvignite vzglavje postelje, da boste preprečili zatekanje želodčne kisline v požiralnik.

3. Zdrava prehrana

Težave, ki spremljajo zgago, lahko ublažijo tudi nekatera živila. V prehrano poskusite vključiti sadje, ki deluje bazično, kot so banane ali melone, in zeleno zelenjavo. Uživajte tudi blage mlečne izdelke, kot je jogurt, in ne pozabite na polnozrnata živila, ki blažijo in preprečujejo refluks kisline.

Stvari, ki se jim je bolje izogniti:

1. Nekatera živila in pijače

Uživajte manj pikantnih živil, ki vsebuje kapsaicin, saj upočasnjujejo prebavo in dražijo požiralnik. Izogibajte se tudi mastni hrani, saj lahko povzroči sproščanje spodnje zapiralke požiralnika, zaradi česar pride do zatekanja želodčne kisline, hkrati pa upočasnjuje prebavo.

Sledi slaba novica za vse ljubitelje čokolade: žal lahko tudi uživanje kakava prispeva k sproščanju požiralnika in povzroči dvigovanje želodčne vsebine.

Spodnja zapiralka požiralnika se lahko odpre tudi zaradi uživanja alkohola in kofeina, zato se jima poskusite za nekaj časa izogniti, da boste videli, ali obstaja kakšna povezava.

Sveže skuhana skodelica kave in koščki čokolade na lesenem pladnju, položenem na posteljo.

 2. Kajenje

Spodnja zapiralka požiralnika se ne sprosti samo zaradi hrane in pijače, temveč tudi zaradi razvad, kot je kajenje ali žvečenje tobaka. Nikotin v tobaku oslabi to mišico med požiralnikom in želodcem, zato kislina iz želodca zateka v požiralnik.

3. Tesna oblačila

Še en krivec za povečan pritisk na trebuh so lahko vaša oblačila. Če vas muči zgaga, se izogibajte tesno prilegajočim se oblačilom, vključno s pasovi, perilom za oblikovanje postave ali drugimi kosi, ki dodatno pritiskajo na vaš trebuh.

Zgornji seznam pa ni izčrpen, saj lahko poskusite tudi s številnimi sredstvi proti zgagi. Najbolje je, da uporabite zdravo pamet in ugotovite, ali obstaja kakšna povezava med vašim življenjskim slogom in zgago, če pa se simptomi poslabšajo, nemudoma poiščite zdravniško pomoč.

Ostanite zdravi!

Kot vidite, je preprečevanje zgage v veliki meri povezano s skrbjo za splošno zdravje. Če si prizadevate popraviti zdravje in potrebujete več nasvetov, kje začeti, preberite članka o krepitvi imunskega sistema in hrani, ki vam bo pri tem v pomoč.

Če želite imeti močan imunski sistem, pa vsekakor poskrbite za svojo prebavo. Premagajte zaprtje in razstrupite svoje telo. Veliko sreče!

Pogosta vprašanja

1. Kaj je zgaga?

Zgaga je pojav, pri katerem v požiralnik uide nekaj želodčne kisline. To se navadno zgodi zaradi oslabelih ali preveč sproščenih mišic na dnu požiralnika, občuti pa se kot pekoč občutek v prsih.

2. Kje občutimo zgago?

Zgago običajno najprej začutimo v zgornjem delu trebuha, pekoča bolečina pa se nato razširi v prsni koš, pri nekaterih primerih pa celo na vrat in ramena.

3. Kakšni simptomi spremljajo zgago?

Zgago lahko spremljajo občutek težjega požiranja, pogostejše spahovanje, napenjanje, pa tudi nelagodje pri obroku.

4. Kdaj se pojavlja bolečina pri zgagi?

Če občutke zgage povzroča prehrana, se bolečina pojavi že kmalu po jedi, zelo pogosto pa pri sklanjanju ali ležanju, predvsem ponoči. Zgaga pogosto napade tudi nosečnice, saj spremenjeno hormonsko ravnovesje deluje tudi na delovanje mišic prebavnega trakta.

5. Kako ločiti med zgago in drugimi zdravstvenimi težavami?

Če zgaga traja predolgo in se pogosto pojavlja, je potreben obisk zdravnika, saj lahko pogostejše uhajanje želodčne kisline v požiralnik slednjega poškoduje. In kako ločiti med zgago in srčnim napadom? Zgaga se pogosto pojavi takoj po jedi, srčni napad pa ni povezan s hrano. Zgago spremlja tudi okus kisline v ustih, bolečina pa izvira iz želodca in ne iz prsnega koša (okolica srca), kot je to običajno pri srčnem napadu. Zelo podoben kot zgaga je lahko tudi pojav angine pektoris, ki je posledica slabega pretoka krvi v srcu. Zato se bolečina pri angini pektoris ne pojavi po jedi, temveč po napornejši fizični aktivnosti.

Izberite poglavje:

Katera dieta je najboljša za zdravo črevesje?

  Pridružite se
  Donat programom

  Prijavite se na brezplačne programe Donat,
  ki vam bodo pomagali pri razstrupljanju in
  krepitvi vašega imunskega sistema.