Kaj povzroča zgago v nosečnosti?

Deli s prijatelji:

Nosečnost naj bi predstavljala enkratno obdobje v življenju vsake bodoče mamice, a veselo pričakovanje žal ne prinaša le radosti. Mnoge ženske se namreč v tem obdobju spopadajo s prebavnimi težavami, ki segajo od prebavnih motenj do napenjanja, driske, zaprtja in tudi zgage.

Hormonske in druge spremembe v telesu, ki se pripravlja, da bo spravilo na svet novo živo bitje, imajo lahko neprijetne stranske učinke. Veliko žensk, ki jih v nosečnosti peče zgaga, se z njo spopada prvič in na žalost lahko ta težava doleti vsakogar.

Vendar obstaja nekaj dobrih načinov za lajšanje zgage v nosečnosti. Da bi to težavo rešili, pa jo moramo najprej razumeti. Oglejmo si torej nekaj najpogostejših vzrokov za zgago v nosečnosti in vse drugo, kar je povezano s to težavo.

Zgaga v nosečnosti, refluks kisline ali GERB?

Izrazi zgaga, refluks kisline in GERB (gastroezofagealna refluksna bolezen) se pogosto uporabljajo kot sopomenke, čeprav v resnici pomenijo različne (toda povezane) stvari.

Refluks kisline je precej pogosta zdravstvena težava, ki ima lahko blažje ali hujše simptome. Pri kroničnem in hujšem refluksu kisline govorimo o GERB. Zgaga je simptom refluksa kisline in tudi GERB.

Ta članek se osredotoča na zgago in njene vzroke, ki so lahko povezani z GERB in refluksom kisline v nosečnosti.

Lepa nosečnica in njen partner preživljata čas skupaj v postelji, kjer on navdušeno opazuje njen veliki trebuh.

Vsaka ženska je drugačna, zato je težko opredeliti vse zgodnje znake nosečnosti. Vendar je zgaga v zgodnji nosečnosti eden najpogostejših znakov, da se v vašem telesu nekaj dogaja, še zlasti če niso prisotni drugi dejavniki, ki sprožajo zgago.

Je zgaga eden od znakov nosečnosti?

Če še niste imeli težav z zgago ali če vas ta peče pogosteje kot običajno, lahko najprej poskusite uživati manj kisle, slane in pikantne hrane. Več o tem, kako odpraviti to težavo, preberite v nadaljevanju članka.

Če pa vam to ne bo pomagalo, je verjetno čas za test nosečnosti in čimprejšnji obisk zdravnika, da ugotovite, kaj (ali kdo) je vzrok za to nelagodje.

Vzroki zgage v nosečnosti

Se strinjate, da so za vsako negativno stvar, ki se zgodi med nosečnostjo, v bistvu krivi hormoni? Ves čas jokate? Hormoni. Ste sitni? Hormoni. Ste utrujeni, takoj ko se zbudite? Hormoni.

Nič čudnega torej, da so lahko hormoni odgovorni tudi za povezavo med zgago in nosečnostjo. V zgodnji nosečnosti začne telo proizvajati velike količine progesterona, ki prispeva k sprostitvi mišic. Ta proces koristi zarodku, saj sproščene mišice omogočajo boljšo absorpcijo hranil, ki potujejo do posteljice in hranijo vašega otroka.

Toda progesteron lahko sprosti tudi spodnjo zapiralko požiralnika, ki ločuje požiralnik in želodec. Običajno se ta mišica odpre, da spusti hrano ali pijačo v želodec, vendar se nato takoj zapre. Visoka raven progesterona pa to zelo pomembno mišico oslabi, kar povzroči, da se kislina iz želodca vrača v požiralnik. Ta kislina draži sluznico požiralnika in povzroči zelo neprijeten, pekoč občutek okoli srca, vendar nima zgaga prav nobene povezave s srcem.

Nosečnica v postelji zdravo zajtrkuje in bere knjigo.

Progesteron je tudi krivec, da se hrana zadržuje v želodcu, saj upočasnjuje prebavo. Počasnejša prebava pomeni, da želodec ostane poln dlje kot običajno, kar poveča možnost za pogostejšo zgago. V tem članku lahko izveste, kako izboljšati prebavo na naraven način.

Zgaga v nosečnosti je povezana tudi s fizičnimi spremembami, ki se dogajajo v telesu. Maternica se mora razširiti, da omogoči rast ploda, zato imajo drugi organi manj prostora. Pritisk na želodec se poveča, zato je verjetneje, da želodčna kislina iz njega uide in zateka vse do grla, še zlasti takoj po jedi.

Zdaj ko poznamo vzroke zgage v nosečnosti, si oglejmo njene simptome, da je ne pomešamo s kakšno drugo zdravstveno težavo.

Simptomi zgage v nosečnosti

Vsak čuden občutek v telesu med nosečnostjo ne pomeni nujno nekaj negativnega, kar verjetno že veste iz svojih dosedanjih izkušenj. Strah pred neznanim je povsem naraven in sami najbolje poznate svoje telo, toda če pri sebi opazite nenavadne simptome, se o tem posvetujte s svojim zdravnikom.

Nosečnost, zlasti v prvih mesecih, je povezana z napenjanjem, spahovanjem in bruhanjem, ki lahko povzroči pekoč občutek v grlu, zato te simptome zlahka zamenjamo za zgago. Zgaga pa ima še druge spremljevalne simptome, po katerih jo lahko dejansko prepoznate.

Mlada nosečnica sedi na kavču in boža svoj trebuh.

Nosečnice poročajo o naslednjih znakih, povezanih z zgago, zato bodite pozorni, ali se pojavljajo tudi pri vas:

 • pekoč občutek v prsih za prsnico: ta po navadi nastopi po jedi in lahko traja celo nekaj ur;
 • bolečina v prsih: bolečina, ki se pojavi zlasti takrat, ko se uležete, sklonite ali jeste;
 • pekoč občutek v grlu: spremlja ga lahko kisla ali slana tekočina na dnu grla;
 • kronični kašelj: čeprav je kašelj lahko povezan z drugimi boleznimi, je tudi manj znan simptom zgage;
 • spahovanje v nosečnosti: tega neprijetnega simptoma ne poskušajte pomesti pod preprogo, saj je lahko povezan z zgago;
 • bruhanje: bruhanje ali slabost sta običajno povezana s spremembami v vašem telesu, lahko pa sta tudi znak hude zgage v nosečnosti;
 • občutek sitosti in napenjanje: še ena nevšečnost, ki jo pripisujemo sami nosečnosti, vendar je lahko povezana tudi z zgago, njeno lajšanje pa lahko pomaga odpraviti nelagodje;
 • zasoplost in drugi simptomi, podobni astmi: če prej niste imeli alergij ali težav z dihanjem, je lahko ta simptom precejšnje presenečenje, vendar gre še za en mogoč znak zgage;
 • preprosto se počutite slabo ali bolni: seveda se počutite slabo in imate manj energije – noseči ste! Če vseeno sumite, da gre za kaj drugega, čim prej obiščite zdravnika, saj boste z odpravljanjem zgage nenazadnje prispevali k svojemu boljšemu počutju;

Navedeni simptomi se navadno pojavijo kmalu po jedi ali pitju, ne pozabite pa, da se lahko pojavijo tudi ob drugih priložnostih in da jih pravzaprav ne moremo predvideti.

Kdaj v nosečnosti se lahko pojavi zgaga?

Prvi simptomi zgage se lahko pojavijo precej zgodaj, že okoli drugega meseca nosečnosti. Zato je lahko zgaga pri mnogih ženskah znak zgodnje nosečnosti.

Vendar se lahko pozneje, zlasti v tretjem trimesečju, simptomi poslabšajo. Razlog za to je rastoča maternica, ki pritiska na želodec in organe.

Kot je opisano zgoraj, lahko to povzroči, da želodčna vsebina uide iz požiralnika in povzroči neprijeten pekoč občutek.

Skoraj polovica nosečnic ima zgago, ki pogosto traja vso nosečnost, zato ta neprijetni pojav ni le eden prvih znakov nosečnosti, temveč tudi eden najpogostejših.

Nosečnica, ki jemlje tablete proti zgagi.

Ali smem v nosečnosti jemati antacide?

Da bi premagale zgago v nosečnosti, zlasti v zadnjem trimesečju, ko lahko simptomi postanejo resnično nevzdržni, se veliko žensk zateče k antacidom, ki so na voljo brez recepta. Tako kot pri drugih zdravilih se je treba o jemanju antacidov med nosečnostjo posvetovati z zdravnikom, zlasti pri določanju pravega odmerka.

Splošno velja, da so antacidi, ki vsebujejo kalcij ali magnezij, varni in učinkoviti pri blaženju težav. Antacid lahko vzamete, ko čutite simptome, zdravnik pa vam lahko tudi svetuje, da ga jemljete preventivno pred obrokom ali pred spanjem.

Izogibajte se dolgotrajnemu jemanju antacidov, ki vsebujejo aluminij, saj lahko škodijo razvoju otrokovega živčnega sistema. Upoštevajte tudi, da antacidov ne smete jemati skupaj s prehranskimi dopolnili, ki vsebujejo železo, saj lahko preprečijo absorpcijo železa. In nazadnje: ko se približuje veliki dan, je najbolje, da se izognete antacidom, ki vsebujejo veliko magnezija, saj lahko negativno vplivajo na porodne krče. Ni jih treba popolnoma izločiti, vendar jih ne jemljite prepogosto in jih vzemite le takrat, ko je to res potrebno.

Če so vaši simptomi blagi, je najbolje, da najprej razmislite o spremembi življenjskega sloga in prehrane, ki so opisane v nadaljevanju članka, saj lahko že to močno izboljša vaše počutje. Toda brez skrbi – če vas refluks kisline v nosečnosti spravlja ob pamet, lahko jemljete tablete Rennie, ne da bi ogrozili zdravje svojega otroka.

Pet najboljših rešitev za zgago v nosečnosti

Če se sprašujete, kako se znebiti zgage v nosečnosti, ne da bi jemali tablete, imate na voljo nekaj drugih rešitev.

Zdrave prehranjevalne navade

Preobjedanje je pogosta napaka, ki lahko povzroči refluks kisline in zgago. Pozabite na splošno zablodo, da morate jesti za dva, in skrbite za svoje zdravje tako, da jeste ravno prav.

Če se vaš želodec hitro prenapolni, je verjetneje, da vas bo doletela zgaga. Prebavne motnje v nosečnosti preprečite z manjšimi obroki, ki jih porazdelite čez dan. Izogibajte se velikim obrokom, še zlasti pa ne jejte preveč (ali sploh ne) pred spanjem.

Iz prehrane izločite problematična živila

Med nosečnostjo pozabite na zelo pikantno, slano in mastno hrano.

Pikantna živila vsebujejo spojino, imenovano kapsaicin, ki lahko draži požiralnik in povzroči poslabšanje simptomov zgage.

Povezava med soljo in zgago pa je za znanstvenike uganka, saj še nimajo jasnih odgovorov. Bistvo je, da lahko prehrana z veliko natrija povzroči zgago, čeprav ljudje, ki so na splošno zdravi, zaradi nje nimajo težav. Izogibanje soli je splošno priporočilo za nosečnice, saj sol spodbuja zadrževanje vode v telesu, napenjanje in visok krvni tlak.

Mastna hrana pa povzroči, da se spodnja zapiralka požiralnika sprosti, zaradi česar želodčna kislina potuje vse do grla. Maščobe poleg tega spodbujajo proizvodnjo hormona holecistokinina, katerega učinek je, da se hrana dlje zadržuje v želodcu, s tem pa se poveča tveganje za refluks kisline.

Želite še dodaten nasvet? Odlično! Ste kdaj pomislili, da bi spili kozarec Donata? Ta naravna mineralna voda je namreč zanesljiv zaveznik v boju proti počasni prebavi ali zaprtju. Če vas muči refluks kisline, boste s pitjem Donata nevtralizirali želodčno kislino v požiralniku in tako odpravili pekoč občutek.

Kako piti Donat, da ga resnično izkoristimo pri spopadanju z zgago? Poskrbite, da ga pijete neprekinjeno več dni in vsaj 20 do 30 minut pred obrokom. Vsakič popijte od 0,1 do 0,2 l te blagodejne mineralne vode (pri sobni temperaturi). Priporočamo tudi, da ga pijete na tešče.

Sedite vzravnano

Med jedjo ne bodite sključeni. Če sedite vzravnano, boste preprečili pritisk na želodec in mu dovolili, da se sprosti. To imejte v mislih tudi, ko greste spat – uporabite dovolj vzglavnikov, da bodo glava in ramena vzravnana, saj boste tako preprečili, da bi kislina med spanjem uhajala v grlo.

Nosečnica sedi na postelji in gleda ter boža svoj trebuh.

Opustite kajenje in alkohol

Odveč je poudarjati, da kajenje in alkohol škodujeta zarodku. Poleg tega povečujeta tveganje za refluks kisline v nosečnosti, saj lahko pitje alkohola in vdihavanje kemikalij pri kajenju povzročita prebavne motnje. Oboje prispeva k temu, da se spodnja zapiralka požiralnika sprosti, zaradi česar kislina uide iz želodca in zateka v grlo.

Izberite živila, ki lahko lajšajo zgago

Nekatera živila so čudežna, ko gre za lajšanje ali celo preprečevanje zgage. Za najboljši učinek v prehrano vključite:

 • banane in melone: delujejo bazično in so najboljše naravno zdravilo za vaše težave;
 • ingver: ima lahko protivnetne učinke in ublaži refluks kisline ter simptome, povezane s slabostjo in bruhanjem;
 • jogurt: deluje pomirjujoče, kar bo pomirilo zgago in pomagalo pri pravilni prebavi zaužite hrane;
 • zelena zelenjava: stročji fižol, špinača, šparglji, ohrovt, brokoli, brstični ohrovt in zelena so živila z močnim bazičnim učinkom, zato so koristna tudi za želodec in lahko zmanjšajo izločanje želodčne kisline;
 • polnozrnata živila: uživanje polnozrnatega kruha, ovsenih kosmičev, rjavega riža in podobnih živil blaži in celo preprečuje refluks kisline, ovseni kosmiči pa dejansko absorbirajo želodčno in druge kisline.

Koristen nasvet je uporaba dnevnika prehranjevanja, s katerim boste prepoznali živila, ki vam povzročajo težave, in tudi tista, ki lajšajo simptome.

Srečna nosečnica, ki sedi na kavču in je jogurt.

Zaključek

Zgaga v nosečnosti (in v kateremkoli drugem življenjskem obdobju) je vsekakor težava, ki bi se ji rada izognila vsaka bodoča mama. Nosečnice doživljajo številne telesne spremembe in si zagotovo ne želijo trpeti še zaradi refluksa kisline.

Zdaj ko veste, kaj povzroča zgago v nosečnosti, kateri so njeni najpogostejši simptomi in kako jo odpraviti na naraven način, ste pripravljeni, da premagate to neprijetno nadlogo in si vznemirljivo obdobje nosečnosti naredite prijetnejše. Ne pozabite, da pri tem niste sami, in se posvetujte s svojim zdravnikom, ki vam lahko da še več nasvetov. Ne pozabite na svoj imunski sistem in se pravilno prehranjujte! Veliko sreče!

Pogosta vprašanja

Kakšni so vzroki za zgago med nosečnostjo?

V zgodnji nosečnosti telo proizvaja več hormona progesterona, ki sprošča mišice in omogoča boljši prenos hranil do zarodka. A progesteron lahko sprosti tudi spodnjo zapiralko požiralnika oz. mišico, ki želodec loči od požiralnika. Če je ta preveč sproščena, lahko želodčna kislina uide nazaj v požiralnik in povzroča neprijeten, pekoč občutek okoli srca (četudi z njim nima nobene zveze).

Je lahko zgaga zgodnji znak nosečnosti?

Če nasploh nimate težav z zgago in imate redne spolne odnose, je lahko nenaden pojav pekoče zgage znak zgodnje nosečnosti. Vsekakor pa to ni nujno, zato v primeru suma opravite test nosečnosti.

Kakšni so simptomi, povezani z zgago med nosečnostjo?

Nosečnice v povezavi z zgago poročajo o simptomih, kot so pekoč občutek za prsnico in v grlu, bolečina v prsih …

V katerem obdobju nosečnosti se pojavi zgaga?

Prvi simptomi zgage se lahko pojavijo že okrog drugega meseca nosečnosti, kasneje pa se lahko poslabšajo.

Kako odpraviti oz. preprečiti zgago v nosečnosti?

Za odpravljanje zgage v nosečnosti se držite uravnotežene prehrane v manjših porcijah. Izogibajte se prekomerno slani, pikantni in mastni hrani, pa seveda tudi kajenju in alkoholu. V prehrano na drugi strani dodajte živila, ki lahko olajšajo zgago, denimo melone, banane, ingver, jogurt, zelena zelenjava in polnozrnate izdelke. Pomembno je še, da sedite vzravnano.

Vas zanima, zakaj je Donat tako učinkovit pri pospeševanju prebave?

Izberite poglavje:

Katera dieta je najboljša za zdravo črevesje?

  Pridružite se
  Donat programom

  Prijavite se na brezplačne programe Donat,
  ki vam bodo pomagali pri razstrupljanju in
  krepitvi vašega imunskega sistema.