Napenjanje – neprijeten občutek v trebuhu

Deli s prijatelji:

Napihnjenost ali meteorizem je povečana količina zraka v prebavnem sistemu, kar je pogosta in nič kaj prijetna težava. Če takoj po jedi občutite težo v želodcu, bolečine v trebuhu, pritisk v črevesju, občasno tudi pritisk proti prsnemu košu ali krče v želodcu, gre najverjetneje za pojav, ki ga imenujemo napenjanje.

Napenjanje je pogosto opisano kot občutek prenapolnjenosti in napihnjenosti trebuha. Včasih ga spremljajo vetrovi in driska, pride pa lahko tudi do bolečin v trebuhu in spodnjem delu hrbta.

Kaj povzroča napenjanje?

Kakor večina funkcionalnih prebavnih problemov je tudi napenjanje navadno posledica sodobnega, hitrega življenjskega sloga in nepravilnega prehranjevanja. Najpogostejši vzroki zanj so:

 • pomanjkanje časa
 • pretirano uživanje »hitre«, mastne, prezačinjene hrane
 • nepravilna prehrana oz. pretirano uživanje živil, ki pogosto napenjajo
 • prehitro jedenje oziroma nezadostno žvečenje (pri katerem goltamo odvečen zrak)
 • funkcionalno zaprtje (vetrovi se nakopičijo za blatom, kar še poslabša simptome)

V večini primerov lahko napenjanje odpravimo s spremembo prehranjevalnih navad in življenjskega sloga. Pomembno je, da se naučimo pravilno dihati in temeljito žvečiti. Mnogi posegajo po zdravilih proti napenjanju, ki pa prinesejo le začasno olajšanje, saj ne odpravljajo vzroka, temveč posledico.

Kako preprečimo napenjanje?

Dobra novica je, da je mogoče napenjanje v večini primerov preprečiti, sploh če njegov vzrok ni bolezen, ki zahteva zdravljenje. To pomeni, da se je prebavnim nevšečnostim mogoče dokaj preprosto izogibati že s prilagoditvijo prehranjevalnih navad in prehodom na aktiven življenjski slog.

Zlasti je pomembno vzpostaviti redno prebavo, torej urediti ritem iztrebljanja. V ta namen moramo v prehrano vpeljati živila, ki so bogata z vlakninami. Ker pa lahko to na začetku povzroči poslabšanje simptomov, moramo ta živila uvajati postopno. Nekateri strokovnjaki menijo, da je odličen način preprečevanja napenjanja tudi kombiniranje živil. To pomeni, da z mesom ne jemo krompirja, riža ali testenin, temveč le zelenjavo. Če pa obrok temelji na ogljikovih hidratih, z njimi ne jemo mesa, temveč spet le zelenjavo.

Pri urejanju prebave nam je lahko v neprecenljivo pomoč tudi Donat. Ta naravna mineralna voda namreč klinično dokazano pomaga pospeševati prebavo in odpravljati zaprtost, saj zaradi visoke vsebnosti sulfatov črpa vodo iz črevesne stene in povečuje volumen vsebine črevesja. Magnezij v njem hkrati sprošča mišice in še dodatno pospešuje gibanje blata skozi črevesje.

Prva pomoč – rastline, ki lahko preprečijo napenjanje

Nekatere rastline in začimbe so bogate z eteričnimi olji, ki pomirjajo prebavila in jih lahko uporabljamo kot sredstva proti napenjanju. Imenujejo se karminativi, delujejo pa tako, da spodbujajo izločanje encimov, ki so potrebni za učinkovitejše prebavljanje hrane. Bolj ko je hrana prebavljena, manj »snovi« ostane za črevesne bakterije, ki proizvajajo pline. Te rastline so predvsem janež, kumina, koper, bazilika, ingver, meta in cimet. Priporočljivo jih je uživati po obroku.

Nekatere druge rastline je za preprečitev napenjanja bolje uživati pred obrokom. To so rastline, bogate z grenčinami, kot so regrat, artičoka in pelin.

Skratka, napenjanje je pogost pojav, ki pa se mu lahko izognemo z majhnimi spremembami v prehrani in navadah:

Cimetove palčke in mlet cimet na stari leseni deski.

Preprosti nasveti za preprečevanje napihnjenosti

 • uravnavamo prebavo,
 • v prehrano postopno vpeljujemo živila, bogata z vlakninami, ali pa jih v manjših količinah uživamo večkrat na dan,
 • izogibamo se gaziranim pijačam,
 • jemo in pijemo počasi ter hrano dobro prežvečimo,
 • čez dan pojemo več manjših obrokov,
 • med jedjo manj govorimo,
 • po obroku se na kratko sprehodimo (če je to mogoče).

Če nam spremembe prehranjevalnih navad in življenjskega sloga ne pomagajo, so lahko vzroki napenjanja pomanjkanje encimov za prebavljanje laktoze in fruktoze ali motnje v delovanju jeter in žolčnika. Napenjanje je lahko tudi posledica jemanja nekaterih zdravil. Če opažate, da vam nič ne pomaga, in če napenjanje spremljajo drugi simptomi, morate obiskati zdravnika, da boste ugotovili pravi vzrok napenjanja.

Kako učinkovito urediti prebavo s pomočjo Donata? Z brezplačno aplikacijo Donat Moments za Android in iOS!

Pogosta vprašanja

1. Kaj je napihnjenost?

Napihnjenost je neprijeten občutek polnosti v trebuhu, ki ga povzroči prekomerno kopičenje vetrov v črevesju. Spremljajo ga bolečine, vetrovi, lahko pa tudi želodčni krči ali driska.

2. Kaj povzroča napihnjenost?

Najpogostejši vzrok za napenjanje je nezdrav življenjski slog oz. prekomerno uživanje hitro pripravljene, mastne, prekomerno začinjene hrane. Večina ljudi se obenem prehitro prehranjuje in ob tem golta zrak, ki pride v črevesje. Napenjanje lahko povzroča tudi zdrava hrana, denimo določene vrste zelenjave (stročnice, brokoli, šparglji …) in sadja (jabolka, hruške, slive …).

Poleg tega se napihnjenost prej pojavi, če se prenajedamo, pogosto žvečimo žvečilne gumije ali se bolj zredimo. Pogosto muči tudi nosečnice, lahko pa je tudi posledica jemanja določenih zdravil. Seveda pa je lahko napenjanje tudi posledica resnejših bolezenskih stanj in alergij …

3. Kako odpraviti napihnjenost?

Največ za odpravo napihnjenosti lahko storimo z zdravo prehrano in redno skrbjo za prebavo. Predvsem so pomembna živila, bogata z vlakninami, a jih je treba uvajati postopoma in v manjših količinah. Hrano moramo obenem dobro prežvečiti, uživati več manjših namesto manj velikih obrokov, se izogibati gaziranim pijačam ter žvečilnim gumijem in se gibati.

4. Se moramo izogibati vsem živilom, ki povzročajo napenjanje?

Določene vrste žit, sadja in zelenjave resda pogosteje povzročajo napenjanje, vendar to ne pomeni, da jih ne smemo uživati, saj so bogate s hranili. Pomembno je le, da prilagodimo oz. zmanjšamo njihov vnos oz. jih uživamo večkrat v manjših količinah. Predvsem moramo poslušati svoje telo in se naučiti uživati hrano na način, ki ne škodi našemu počutju.

5. Kako nam lahko Donat pomaga pri odpravi napihnjenosti?

Donat po zaslugi visoke vsebnosti sulfatov in magnezija klinično dokazano skrbi za učinkovito prebavo, saj veča volumen črevesne vsebine in obenem sprošča mišičje črevesja, s čimer pospešuje izločanje. Na ta način skrbi za redno iztrebljanje, ki je temeljnega pomena za vsakdan brez napetega trebuha.

Izberite poglavje:

Katera dieta je najboljša za zdravo črevesje?

  Pridružite se
  Donat programom

  Prijavite se na brezplačne programe Donat,
  ki vam bodo pomagali pri razstrupljanju in
  krepitvi vašega imunskega sistema.