Kaj povzroča bolečine v spodnjem delu trebuha in kako jih zdraviti?

Deli s prijatelji:

Na splošno se pojavijo bolečine v spodnjem delu trebuha, ki se čutijo pod popkom in imajo lahko izrazito negativen vpliv na vaše vsakodnevno življenje, včasih pa vam preprečujejo, da bi se sploh lahko premikali. Ker se lahko nanašajo na različna tkiva in organe v tem delu vašega telesa, je lahko iskanje vzrokov za nenehne bolečine in nelagodje težka naloga.

Ta članek raziskuje nekaj najpogostejših vzrokov za bolečine v spodnjem delu trebuha in ponuja nekaj nasvetov za njihovo zdravljenje, ki vam bodo, upajmo, olajšali življenje.

Vzroki za bolečine v spodnjem delu trebuha

Različna stanja lahko povzročijo bolečine v spodnjem delu trebuha. Med najpogostejšimi in najbolj običajnimi krivci so:

Zaprtje (konstipacija):

Zaprtje (konstipacija) je eden izmed lažje prepoznavnih vzrokov za bolečine v trebuhu in se pogosto pojavlja skupaj s slabostjo, napihnjenostjo in podobnimi simptomi. Lahko se čuti po celem predelu trebuha ali pa je osredotočeno na levo stran trebuha, kjer se debelo črevo spušča v danko.

Ženska sedi na stranišču in se drži za trebuh, ker je zaprta.

Sindrom razdražljivega črevesja:

Bolečine in krči v spodnjem delu trebuha sta dva od glavnih simptomov sindroma razdražljivega črevesja (IBS), ki jih običajno povzroča preobčutljivost črevesja. Bolečina se lahko čuti kjerkoli v trebuhu in tudi vodi do napihnjenosti, kar še dodatno poveča nelagodje.

Bolečine v križu (bolečine v hrbtu):

Mnogi se ne zavedajo dejstva, da lahko bolečine v križu povzročijo bolečine v spodnjem delu trebuha.

Bolečino, ki izvira in izhaja iz hrbta, lahko dejansko čutimo v trebuhu kot “referenčno bolečino”. Zaradi tega je iskanje pravega vzroka za vašo bolečino še težje, ker morda zmotno mislite, da prihaja neposredno od tam, kjer jo čutite.

Stres:

Bolečine v trebuhu niso vedno povezane s fizičnimi/telesnimi težavami. Ljudje s stresnim življenjem se pogosto soočajo z bolečinami v spodnjem delu trebuha in drugimi simptomi. Torej, če ste se spraševali, ali lahko anksioznost povzroči bolečine v spodnjem delu trebuha, je odgovor zagotovo pritrdilen. Ko ste pod stresom, vaše telo sprosti več kortizola v vaš krvni obtok, kar lahko sproži tudi bolečine v trebuhu.

Zgoraj omenjeni razlogi so nekateri najpogostejši, vendar pa obstajajo tudi nekatere težave, ki so specifične za moške ali ženske, ki bi vam lahko povzročale nelagodje.

Kaj povzroča bolečine v spodnjem delu trebuha pri ženskah?

Vzroki za bolečine v spodnjem delu trebuha in hrbta pri ženskah so lahko povezani z menstruacijo, zlasti s hudimi menstrualnimi krči, imenovanimi dismenoreja. Te bolečine se običajno pojavijo po začetku menstruacije in običajno trajajo manj kot tri dni. Vendar pa je vedno dobro preveriti morebitne osnovne težave, ki bi dejansko lahko povzročile to stanje.

Za bolečine v trebuhu je lahko med drugim kriva tudi endometrioza ali zunajmaternična nosečnost. Slednje je lahko še posebej boleče, saj je oplojeno jajčece ujeto v vašem jajcevodu. Je tudi nevarno stanje, ki lahko ogrozi vaše življenje, zato je čimprejšnji obisk zdravnika izjemnega pomena.

Zdravnica drži v rokah plastični jajcevod, kjer lahko opazimo endometriozo.

Kaj lahko povzroči bolečine v spodnjem delu trebuha pri moških?

Moški prav tako lahko trpijo za nekaterimi težavami, značilnimi za moške, ki povzročajo bolečine v spodnjem delu trebuha. Najbolj običajno je, da se bolečina, povezana s testisi, čuti nizko v trebuhu, ali v sredini ali samo na eni strani. To je lahko posledica vnetja ali okužbe.

Poleg tega je lahko bolečina povezana s prostato. Če se prostata vname ali okuži, lahko povzroči stanje, imenovano prostatitis, pri katerem pride do bolečine, ki se čuti v genitalijah in v spodnjem delu trebuha. Če se ne zdravi, lahko nekatere vrste prostatitisa povzročijo poslabšanje okužbe ali druge zdravstvene težave, zato je pomembno biti pozoren na morebitne spremembe, ki bi zahtevale zdravniško pomoč.

Kdaj naj me skrbi bolečina v spodnjem delu trebuha?

Številne vrste bolečin v želodcu, povezane s prebavnimi motnjami, bolečinami zaradi plinov ali napihnjenostjo, je zagotovo mogoče zdraviti doma. Ko pa vas spodnji del trebuha res močno boli ali se vam zdi, da bolečina ne izgine več dni, to lahko pomeni, da je morda resnejši razlog za bolečino v spodnjem delu trebuha, ki ga je treba čim prej prepoznati in zdraviti.

Vzroki za hude bolečine v trebuhu so lahko ruptura organov, žolčni ali ledvični kamni ter okužba ledvic, ki lahko, če se ne zdravi, povzroči resne zaplete in celo odpoved ledvic.

Poleg tega, če so vaše bolečine v spodnjem delu trebuha tako neznosne, da ovirajo vaše vsakdanje življenje ali če vas mučijo kronične bolečine, je to še eno opozorilo, da se morate posvetovati s svojim zdravnikom, saj je razlog lahko resnejši.

Moški se drži za spodnji del trebuha/testise, ker ga bolijo, saj ima prostatis.

Kako lajšati in omiliti bolečine v spodnjem delu trebuha?

Če menite, da je vaša bolečina povezana z napihnjenostjo, menstruacijo, prebavo ali podobnimi težavami, ki ne potrebujejo nujnega zdravniškega posredovanja, je tukaj nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri zdravljenju bolečin v spodnjem delu trebuha:

1 Telovadite

Eden od možnih vzrokov za bolečine v trebuhu so plini, ki se lahko sproščajo z vadbo. Ne skrbite, če niste pripravljeni na nekaj, kar je bolj naporno, saj naj bi že kratek sprehod po kosilu pomagal ublažiti nelagodje, povezano z napihnjenostjo, in bo spodbudil vaš prebavni sistem.

2 Hidrirajte se

Še posebej, če so vaše bolečine v spodnjem delu trebuha povezane z zaprtjem, je izjemno pomembno, da ostanete dobro hidrirani. Dehidracija lahko povzroči krče in refluks kisline, ker vaš želodec ne more proizvajati prebavne kisline. Če želite ubiti kar dve muhi na en mah, pijte Donat in tako uporabite njegovo edinstveno kombinacijo mineralov za uspešen zagon prebave in izboljšanje splošnega počutja.

Moški sedi za leseno jedilno mizo in pije kozarec sveže nalite mineralne vode Donat.

3 Nanesite toploto

Da bi ublažili bolečine v trebuhu, si na predel trebuha položite termofor ali nanesite tople obkladke, še posebej, če imate težave z menstruacijo. Toplotna terapija bo sprostila mišice vaše maternice in povečala pretok krvi.

4 Izogibajte se kofeinu in alkoholu

Ko vas mučijo bolečine v trebuhu, morate zmanjšati vnos kave in alkohola, saj lahko poslabšata bolečino, ker povečata kislost v želodcu in upočasnita prebavo. Raje se odločite za zeliščne napitke in pripravke, ki bodo pomirili vaš želodec.

5 Poskusite z zdravili

Če vas muči zgaga in se zdi, da druga naravna zdravila ne delujejo, poskusite z antacidi brez recepta, ki naj bi pomagali zmanjšati nekatere vrste bolečin. Pri bolečinah v trebuhu, ki niso povezane z refluksom kisline, lahko poskusite tudi z blagimi protibolečinskimi tabletami. Vedno pa morate preveriti, kakšen je pravilen in točen odmerek in se izogibati protivnetnim zdravilom, ki lahko nekatere vrste bolečin v trebuhu še poslabšajo. 

Zaključek

Obstaja več različnih vzrokov za bolečine v spodnjem delu trebuha, ki se razlikujejo od manj hudih do veliko hujših. Če je vaša bolečina najverjetneje posledica nezdravega načina življenja ali začasne bolezni, lahko s pomočjo nasvetov v tem članku hitreje odpravite neprijetnosti. Če pa bolečina traja dalj časa, priporočamo, da se o tem pogovorite s svojim zdravnikom, ki bo ugotovil natančen vzrok težave in predpisal pravo obravnavo oziroma zdravljenje.

Če pa imate menstrualne krče ali bolečine, katerih vzrok vam je znan, vam bodo zgoraj omenjeni nasveti pomagali pospešiti celoten proces in vas uspešno dvignili iz postelje.

Izberite poglavje:

Katera dieta je najboljša za zdravo črevesje?

    Pridružite se
    Donat programom

    Prijavite se na brezplačne programe Donat,
    ki vam bodo pomagali pri razstrupljanju in
    krepitvi vašega imunskega sistema.