Zdravljenje funkcionalnega zaprtja v otroštvu

Deli s prijatelji:

Zaprtje je v otroštvu pogosto, zlasti pri osnovnošolcih in srednješolcih, in je na splošno ena najpogostejših prebavnih težav pri otrocih. Zaradi življenjskega sloga in predvsem načina prehrane je pogostost zaprtja pri otrocih v porastu in postaja javnozdravstveni problem, s katerim se spopadajo starši in zdravniki.

Z reševanjem te težave ne smemo odlašati. Starši se morajo dejavno lotiti zaprtja pri otrocih, da pravočasno odkrijejo njegove vzroke in začnejo ustrezno zdravljenje. Ko je jasno, ali gre za organsko ali funkcionalno zaprtje, zdravnik predpiše ustrezen način zdravljenja.

Kako zdraviti zaprtje v otroštvu?

Prvi korak pri zdravljenju funkcionalnega zaprtja je sprememba življenjskega sloga in prehranjevalnih navad. Prehrana mora biti raznovrstna, izogibati pa se moramo kombiniranju živil, ki lahko strdijo blato, kot so riž, banane, prigrizki, suha hrana in korenje.

Punčka je zdravo kosilo in zraven pije pomarančni sok.

Čezmerno uživanje mlečnih izdelkov lahko prav tako vodi do zaprtja. Če zaužijemo več kot pol litra mleka na dan, je treba to količino zmanjšati. Bistveno je piti dovolj tekočine in se gibati. Pri predšolskih otrocih pomanjkanje gibanja ni problem, večje težave pa se pojavijo pri šolskih otrocih in najstnikih, ki vse več časa presedijo.

Tako kot pri odraslih je premajhen vnos vlaknin tudi pri otrocih eden od ključnih dejavnikov tveganja za zaprtje. Ustrezen vnos prehranskih vlaknin je nepogrešljiv del kakovostne prehrane. Čeprav zadosten vnos vlaknin zmanjša možnost zaprtja, pa uživanje vlaknin nad potrebno mejo nima dodane vrednosti za pospeševanje prebave.

Prav tako je ključ v tem, da vnos vlaknin prilagodimo potrebam otroka, predvsem glede na njegovo starost. Nekateri strokovnjaki namreč menijo, da potrebno količino vlaknin (v gramih) v otrokovi prehrani določimo tako, da njegovim letom prištejemo 5.

Splošna priporočila glede povprečnega dnevnega vnosa vlaknin za najmlajše sicer znašajo:

 • 19 g dnevno za otroke od 1 do 3 let,
 • 25 g dnevno za otroke od 4 do 8 let in
 • 25 do 30 g za starejše otroke.

Najbolje je, da otroci uživajo mešanico topnih in netopnih vlaknin. Topne vlaknine (denimo pektin v jabolkih) najdemo v sadju in zelenjavi, pa tudi v ječmenu ali ovsu ter stročnicah. Kot izdaja že njihovo ime, so topne v vodi, s svojim delovanjem pa upočasnjujejo absorpcijo hranil (kar je zdravju koristno) ter delujejo kot prebiotiki, kar pomeni, da v črevesju ustvarjajo ugodne pogoje za razvoj koristnih mikroorganizmov. Netopne vlaknine, kot sta celuloza in lignin, pa najdemo v pšenici, grahu in stročnicah. Te vlaknine se premikajo skozi prebavila v skoraj nespremenjeni obliki, imajo pa veliko zmožnost vezanja oziroma absorpcije vode, s čimer spodbujajo iztrebljanje.

Punčka z nasmeškom je zdrav obrok doma.

Če otrok potrebuje več prehranskih vlaknin, je ključno, da njihovo količino v prehrani višamo postopoma. Hitro povečanje vnosa vlaknin lahko namreč vodi v začasno poslabšanje simptomov in napenjanje. Seveda je zelo dobro, da otrokom postrežemo več sadja, zelenjave, polnovrednih žit in stročnic, a mora biti to povečanje vedno postopno.

Pospeševanje otrokove prebave z odvajali

Med farmakološkimi snovmi, ki se uporabljajo za zdravljenje zaprtja pri otrocih, so najpogostejša osmotska odvajala. Staršem se ni treba bati negativnih učinkov, saj teh snovi telo ne vpija. Osmotska odvajala delujejo tako, da v debelo črevo »pritegnejo« vodo, s čimer se volumen blata poveča za tri- do petkrat, kar spodbudi peristaltiko oziroma delovanje črevesa. Ker se blato pri tem zmehča, lahko večji odmerki povzročijo premehko blato ali drisko, kar pa je tudi edini neželeni učinek. V tem primeru se odmerek odvajal popravi, da se preprečita ponavljanje driske ter posledična izguba tekočine in elektrolitov iz telesa.

Z Donatom do hitrejše prebave – tudi pri otrocih!

Med osmotska odvajala sodi tudi naravna mineralna voda Donat. Slednja ni primerna le za odrasle, temveč tudi za otroke, ki jih muči zaprtje. Tudi za najmlajše velja, da morajo Donat za čim višjo učinkovitost uživati na tešče in pred obrokom. Ker ima nekoliko grenak priokus, je koristno, da ga zmešamo z naravnim sokom ali nesladkanim čajem.

Zdravo otroštvo za zdravo prebavo

V večini primerov lahko zaprtje pri otrocih učinkovito odpravimo že s prilagoditvijo življenjskega sloga (več gibanja) in spremembo prehranjevalnih navad (več sadja, zelenjave, ponovrednih žit …). A kljub temu je ključno, da težave prepoznamo pravočasno in z zdravljenjem ne odlašamo, saj se le tako izognemu začaranemu krogu zaprtja.

Pogosta vprašanja

1. Je zaprtje v otroštvu pogosta težava?

Zaprtje je predvsem pri osnovnošolcih in srednješolcih ena najpogostejših prebavnih težav in s tem eden najbolj razširjenih javnozdravstvenih problemov.

2. Zakaj so otroci pogosteje zaprti?

Najpogostejši vzrok za zaprtje je otrokov življenjski slog, predvsem če ga sestavlja prehrana s premalo vlakninami in premalo gibanja. Medtem ko so mlajši otroci večinoma dovolj aktivni, šolarji vse več časa “presedijo”, kar negativno vpliva na njihovo prebavo.

3. Koliko vlaknin mora za zdravo prebavo zaužiti otrok?

Splošno veljavna priporočila za povprečni dnevni vnos vlaknin znašajo 19 g za otroke od enega do treh let, 25 g za otroke od štirih do osmih let in 25 do 30 g za starejše otroke. Zaželeno je, da gre za mešanico topnih in netopnih vlaknin.

4. Ali so osmotska odvajala škodljiva za otroke?

Staršem zaradi osmotskih odvajal ni treba skrbeti, saj snovi v njih na telo ne vplivajo in imajo zgolj mehanski učinek – pritegnejo vodo iz črevesne stene in povečajo volumen črevesne vsebine. Edini stranski učinek je driska, ki nastopi ob prekomernih odmerkih odvajal.

5. Je Donat dobro sredstvo za pospeševanje otrokove prebave?

Naravna mineralna voda Donat je odlično sredstvo za pospeševanje prebave, ki učinkuje tako pri odraslih kot pri otrocih. Pomembno je, da jo otrok uživa na tešče in pred obrokom. Če mu ni všeč okus, ga lahko zmešamo z nesladkanim čajem ali naravnim sokom. Priporočena dnevna količina Donata za otroke znaša 1 dl, najučinkovitejši pa je, če ga otrok uživa ogretega na sobno temperaturo.

Izberite poglavje:

Katera dieta je najboljša za zdravo črevesje?

  Pridružite se
  Donat programom

  Prijavite se na brezplačne programe Donat,
  ki vam bodo pomagali pri razstrupljanju in
  krepitvi vašega imunskega sistema.