Zaprtje v otroštvu – vzroki

Deli s prijatelji:

Obstipacija ali zaprtje pri otrocih je težava, s katero se starši in zdravniki srečujejo pogosto. Po priporočilih evropskega in ameriškega gastroenterološkega društva o zaprtju pri otroku govorimo, če njegove težave z nerednim opravljanjem velike potrebe, trdim blatom in bolečim iztrebljanjem trajajo več kot dva tedna. Pomembno je, da z zdravljenjem ne odlašamo, saj slednje močno oteži okrevanje.

Zakaj pride do zaprtja pri otrocih?

Po nekaterih ocenah zaradi zaprtja trpi od 4 do 36 odstotkov otrok po vsem svetu. Ta težava je sicer najpogostejša pri starosti od dveh do štirih let, pogosta pa je tudi pri osnovnošolcih in srednješolcih.

Normalna frekvenca opravljanja velike potrebe je odvisna od otrokove starosti. Tako je pri otrocih od dveh do štirih let povprečje opravljanja velike potrebe enkrat do dvakrat na dan, po četrtem letu pa najpogosteje enkrat na dan, čeprav je normalno, če se to zgodi vsak drugi dan.

Punčka sedi na tleh in se igra z rolico toaletnega papirja, ob njej pa na kahlici sedi plišasti medvedek.

Najpogostejši vzroki zaprtja v otroštvu

Vzroki zaprtja pri otrocih so tako kot pri odraslih številni. Lahko so funkcionalni ali organski. Medtem ko gre pri slednjih za posledico različnih motenj, alergij ali bolezni, je funkcionalno ali primarno zaprtje stanje, katerega vzrok ni jasno določen oz. krivec zanj ni bolezen. Pri funkcionalnem zaprtju iztrebljanje spremlja naprezanje, blato pa je trdo, grudičasto. Pogosto se obisk stranišča konča tudi z občutkom nepopolne izpraznitve.

Težave z zaprtjem pri naših najmlajših so pogosto povezane z različnimi spremembami, med katere spadajo odvajanje od plenic, pričetek vrtca ali šole itd. Mnogi otroci se prav tako izogibajo obisku stranišča zunaj doma ali pa med igro “pozabijo” na veliko potrebo oz. slednjo zatrejo. Prav tako se otroška prebava pogosto upočasni ob spremembi prehranjevalnih navad, predvsem ob nerednih obrokih ali zmanjšanem vnosu z vlakninami bogatih živil, kot sta sadje in zelenjava.

Vzroki funkcionalnega zaprtja pri otrocih

 • nepravilna prehrana (preveč »hitre« hrane, enoličen jedilnik in nezadosten vnos vlaknin);
 • pretirano uživanje mleka;
 • spremembe navad;
 • izbirčnost pri hrani;
 • težave z navajanjem na stranišče (pritisk okolice med odvajanjem od plenic);
 • psihični stres;
 • odpor do velike potrebe (ta je pogost pri otrocih vrtčevskega in šolskega obdobja zaradi razposajenosti ali zaradi bolečin pri iztrebljanju);
 • nedejaven način življenja;
 • nezadosten vnos vode;
 • občutek bolečine pri opravljanju velike potrebe.

Vzroki organskega zaprtja pri otrocih

Organski vzroki za zaprtje so lahko bolezni, kot so hipotiroza, cistična fibroza, celiakija in številne druge motnje. Vzrok je lahko tudi alergija na kravje mleko ali jemanje zdravil, kot so antidepresivi, antacidi s kalcijem in aluminijem ter nekatera druga zdravila.

Vzroki zaprtja so lahko tudi gensko pogojeni. Po nekaterih raziskavah ima kar med 30 in 50 odstotkov otrok, ki trpijo za zaprtjem, v družini še nekoga s to težavo.

Punčki se igrata s kockami na preprogi v dnevni sobi.

Starši, bodite pozorni!

Najpogosteje sicer pri otrocih nastopi funkcionalno zaprtje, ki ni nevarno in ga je mogoče odpraviti tudi na naraven način. Kljub temu pa težava ni nedolžna, zato naj bodo starši v primeru, da je otrok zaprt, pozorni na znake, kot so:

 • kri v blatu,
 • napihnjenost trebuha,
 • nenapredovanje telesne teže,
 • bruhanje in
 • vročina.

V teh primerih je nujno obiskati zdravnika, da bi ugotovili, ali gre za funkcionalno ali organsko zaprtje, in čim prej začeli z ustreznim zdravljenjem.

Funkcionalno zaprtje včasih traja daljši čas in se po nekaj mesecih spremeni v kronično, trdovratno zaprtje, ki ga je še težje odpraviti. Pogosto se težave ne razrešijo same, zato se je treba zaprtja dejavno lotiti.

Kako pospešiti otrokovo prebavo?

Pomembno je, da z zdravljenjem funkcionalnega zaprtja v otroštvu pričnemo čim prej, da slednje ne postane kronično.

Če je težava kratkotrajna, je prvi korak prilagoditev prehrane, to pa pomeni:

 • povečan vnos tekočine (najboljša je voda, lahko pa otroku postrežete tudi s čaji, ki pospešujejo prebavo, npr. s kamilico, pegastim badljem, koprivo …),
 • več zelenjave in sadja (nekateri odsvetujejo banane ali korenje),
 • manj rafiniranih žitaric oz. izdelkov iz rafiniranih žit (izdelki iz bele moke: kruh in drugi pekovski izdelki, testenine …),
 • manj sladkarij in prigrizkov.

Po priporočilih Evropskega združenja za pediatrično gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano je bistveno, da se otroku v primeru zaprtja omogoči zadosten vnos vlaknin (19 g za otroke do 3 let starosti, 25 g za otroke med 4 in 8 let starosti in okrog 30 g za starejše otroke), obenem pa se ga spodbudi k telesni aktivnosti.

Punčka je zdravo kosilo in zraven pije pomarančni sok.

Pomemben je tudi trening

Strokovnjaki navajajo, da je fiziološki impulz za izpraznitev črevesa najmočnejši nekje do 30 minut po obilnejšem obroku, zato priporočajo, da se pri mlajših otrocih izvaja t.i. straniščni trening. To pomeni, da otroka napotimo na stranišče, ko je to s fiziološkega vidika najbolj optimalno oz. nekje med 15 minut in pol ure po jedi.

Ključnega pomena je, da otroka na redno iztrebljanje navajamo brez pritiskov ali celo kaznovanja. Cilj je namreč najlažje doseči, če je otrok sproščen, tako da obisk stranišča zanj postane nekaj naravnega oz. vsakdanjega.

Terapevtski pristop z odvajali

Če prehranski ukrepi ne zaležejo, so na vrsti osmotska odvajala, ki nase vežejo vodo iz črevesja in tako mehčajo blato. Eno takšnih odvajal je tudi naravna mineralna voda Donat. Toda ali je primerna tudi za otroke? Brez dvoma!

Donat odganja zaprtje tudi pri otrocih!

Donat je povsem naravna mineralna voda, ki vsebuje nadpovprečno veliko mineralov in malo kuhinjske soli, zato je povsem primerna za otroke, ki imajo težave z iztrebljanjem. Tudi pri najmlajših je pomembno, da Donat vedno uživajo pred obrokom in predvsem na tešče.

Ker pa ima Donat nekoliko grenak priokus, ga otroci ne uživajo preveč radi. To težavo lahko učinkovito rešite tako, da ga zmešate z naravnim sokom ali ohlajenim čajem. Z njim lahko razredčite tudi manjšo količino sadnega sirupa.

Če je le mogoče, naj otrok pred obrokom spije 1 dl Donata, ogretega na sobno temperaturo.

Pogosta vprašanja

1. Kateri so najpogostejši razlogi za funkcionalno zaprtje pri otrocih?

Funkcionalno zaprtje v otroštvu največkrat nastopi zaradi nepravilne prehrane oz. nezadostnega vnosa vlaknin, pretiranega uživanja mlečnih izdelkov, izdelkov iz bele moke in sladkarij, pa tudi težav ob spremembah (prehod v vrtec, šola …), odpora do obiska stranišča oz. velike potrebe ter premalo gibanja.

2. Kateri so najpogostejši razlogi za organsko zaprtje pri otrocih?

Organsko zaprtje pri otrocih nastopi zaradi številnih bolezni, denimo cistične fibroze, celiakije ali drugih motenj.

3. Kako pomagati otroku v primeru zaprtja?

Če je otrok zaprt, je ključna prilagoditev prehrane, predvsem povečan vnos vlaknin in tekočine ter manj prigrizkov in sladkarij. Poleg tega je ključno, da otroka spodbujamo h gibanju. Če ta sprememba ne zaleže, je najbolje poseči po osmotskih odvajalih.

4. Kaj pomeni “straniščni trening”?

Gre za spodbujanje otroka k obiskovanju stranišča, in sicer v času, ko je to v fiziološkem smislu najbolj optimalno, torej med 15 in 30 minut po obilnejšem obroku. Cilj je, da se otrok navadi opravljanja velike potrebe in da se mu to prične zdeti naravno, vsakdanje.

5. Ali otroci lahko uživajo Donat?

Donat je za otroke povsem neškodljiv in koristen za njihovo prebavo, zato je v primeru zaprtja najbolje, da ga uživajo pred obrokom in ogretega na sobno temperaturo. Priporočljiva količina Donata za otroke znaša 1 dl.

Izberite poglavje:

Katera dieta je najboljša za zdravo črevesje?

  Pridružite se
  Donat programom

  Prijavite se na brezplačne programe Donat,
  ki vam bodo pomagali pri razstrupljanju in
  krepitvi vašega imunskega sistema.