Menopavza in zaprtje

Deli s prijatelji:

Menopavza je običajno stanje, s katerim se bo v določenem življenjskem obdobju srečala vsaka ženska, zato ne gre za bolezen, temveč naravno spremembo, ki se zgodi s staranjem. Spremlja jo znatno znižana raven spolnih hormonov, predvsem estrogena in progesterona. Ta pojav zato v ženskem telesu povzroči spremembe, ki še posebej vplivajo na možgane, kožo, sluznico, kosti in ožilje. Med najpogostejše simptome menopavze zato uvrščamo depresijo, brezvoljnost in slabo koncentracijo, pa tudi spremembe apetita, utrujenost, nespečnost, vročinske oblive, povečanje telesne teže, ohlapno kožo, zmanjšan libido in suho sluznico. Po nekaterih raziskavah spremembe doletijo tudi prebavila. V tem članku jih bomo pobližje spoznali.

Kako menopavza vpliva na prebavni sistem?

Nekatere ženske imajo v času menopavze tudi težave z oteženo prebavo, zaprtjem in napenjanjem. Vzroki za to niso popolnoma jasni, obstajajo pa različne teorije. Med mogočimi vzroki sta znižani ravni estrogena in progesterona, pa tudi zmanjšana telesna aktivnost, jemanje nekaterih zdravil ter stres kot zelo pomemben dejavnik. Nekatere raziskave kažejo, da lahko zvišana raven stresnega hormona kortizola povzroči upočasnjeno premikanje hrane skozi prebavila.

Drugi vzroki za zaprtje med menopavzo?

Poleg hormonov so lahko vzrok zaprtja v menopavzi oslabljene medenične mišice, ki otežijo iztrebljanje, zlasti kadar je blato trdo in suho.

Ne smemo zanemariti niti dejstva, da prehod v tretje življenjsko obdobje pogosto spremlja jemanje zdravil, ki lahko povzročijo zaprtje. Mnoge ženske takrat jemljejo zdravila proti povišanemu krvnemu tlaku, preparate z železom, zdravila za bolezni ščitnice, antacide s kalcijem in aluminijem ter antidepresive. Vsa ta zdravila imajo lahko neželene učinke upočasnjene prebave in zaprtja.

Neuravnotežena prehrana, pomanjkanje aktivnosti in čustveni stres dodatno prispevajo k vsem težavam, vključno s prebavnimi.

Aktivni starejši par na sprehodu s kolesom v jesenski naravi.

Kako ukrepati proti upočasnjeni prebavi v menopavzi?

Ustrezna prehrana je dejavnik, ki lahko v marsičem pomaga pri spodbujanju delovanja prebavil. Za blaženje učinkov menopavze so pomembna predvsem živila, bogata s fitoestrogeni oz. rastlinskimi snovmi, ki posnemajo delovanje ženskih hormonov. Mednje spadajo:

 • lan,
 • čičerika,
 • leča,
 • fižol,
 • koper,
 • zelena,
 • peteršilj in
 • česen.

Poleg fitoestrogenov so ta živila bogata tudi s prehranskimi vlakninami, ki so nujne za urejeno prebavo.

Ne smemo pozabiti, da je prvi korak pri zdravljenju zaprtja sprememba prehranjevalnih navad, pri čemer je ključnega pomena zadosten vnos vlaknin. Priporočen povprečni dnevni vnos vlaknin je 25 do 30 g, pri čemer je idealno, da gre za kombinacijo topnih in netopnih vlaknin. Obenem je treba vnos sadja in zelenjave, polnovrednih žit in stročnic postopno povečati, saj v nasprotnem primeru lahko pride do neželenih stranskih učinkov, kot so napihnjenost in bolečine v trebuhu. Pomembno je tudi piti dovolj vode in se ukvarjati z zmerno telesno vadbo. Gibanje lahko pomaga v boju proti zaprtju, poleg tega pa je odličen način preprečevanja stresa.

Skrbna vnukinja hrani svojo babico z osvežilno zelenjavo. Skupaj še z drugo vnukinjo pripravljajo poletno kosilo.

Če spremembe prehrane in načina življenja ne pomagajo, je naslednji korak najpogosteje zdravljenje z osmotskimi odvajali. Ta »pritegnejo« vodo iz črevesne stene, zato se volumen blata poveča za tri- do petkrat. S tem pride do pritiska na črevesno steno, kar spodbudi peristaltiko oziroma gibanje črevesa.

Donat: odlična pomoč tudi v menopavzi

Popolnoma naravna pomoč pri premagovanju prebavnih težav v obdobju menopavze je Donat. To je naravna mineralna voda, ki klinično dokazano uravnava prebavo. Donat je naravno osmotsko odvajalo, ki ne povzroča odvisnosti in nima škodljivih učinkov. Ker deluje po principu osmoze, je edini neželeni učinek lahko premehko blato ali driska. V tem primeru je treba zmanjšati odmerek, da ne pride do pretiranega izločanja tekočine in elektrolitov iz telesa.

Ob raznoliki in uravnoteženi prehrani, dovolj zaužiti tekočini in gibanju je Donat odlična pomoč pri odpravljanju težav z upočasnjeno prebavo in zaprtjem.

Pogosta vprašanja

1. Kateri so najpogostejši simptomi menopavze?

Med najpogostejše simptome menopavze štejejo depresija, znižana raven koncentracije, zmanjšan apetit, utrujenost, vročinski oblivi, povečanje telesne teže, ohlapna koža, zmanjšana spolna sla in suha sluznica.

2. Ali menopavza vpliva tudi na prebavo?

Nekatere ženske imajo med menopavzo tudi težave z upočasnjeno prebavo, napihnjenostjo in zaprtjem.

3. Zakaj se v času menopavze pojavljajo težave s prebavo?

Razlogi za slabše delovanje prebavil med menopavzo še niso popolnoma jasni. Med najbolj verjetnimi so znižana raven hormonov estrogena in progesterona, zmanjšana telesna aktivnost, vpliv nekaterih zdravil in stres. Med pogoste vzroke spadajo tudi neuravnotežena prehrana in oslabljene medenične mišice, ki dodatno otežijo iztrebljanje, posebej če je blato trdo in suho.

4. Kako ukrepati v primeru zaprtja med menopavzo?

Prvi korak je sprememba prehrane oz. skrb za zadosten vnos vlaknin in tekočine. Prav tako je pomemben vnos živil, bogatih s fitoestrogeni oz. rastlinskimi snovmi, ki posnemajo delovanje ženskih hormonov. Najdemo jih predvsem v lanu, čičeriki, leči, fižolu, peteršilju, kopru in česnu. Če sprememba življenjskega sloga ne pomaga, je drugi korak zdravljenje z osmotskimi odvajali, ki pritegnejo vodo iz črevesne stene in mehčajo blato.

5. Kako lahko Donat pomaga v primeru zaprtja v menopavzi?

Mineralna voda Donat je povsem naravno osmotsko odvajalo, ki po zaslugi nadpovprečne vsebnosti sulfatov povečuje volumen blata, na drugi strani pa s pomočjo magnezija mehča črevesne mišice. Na ta način lajša potovanje odpadnih snovi skozi prebavni trakt in njihovo izločanje.

Izberite poglavje:

Katera dieta je najboljša za zdravo črevesje?

  Pridružite se
  Donat programom

  Prijavite se na brezplačne programe Donat,
  ki vam bodo pomagali pri razstrupljanju in
  krepitvi vašega imunskega sistema.