Kako dolgo lahko traja zgaga?

Deli s prijatelji:

Če berete ta članek, ste najverjetneje že doživeli pekoč občutek v prsih, ki mu pravimo tudi zgaga. Če tega še niste doživeli in tele vrstice prebirate zgolj iz radovednosti, pa ste lahko srečni, saj ste v manjšini (a za vsak primer vseeno nadaljujte z branjem! ;).

Zgaga je sicer izjemno neprijetna težava, a k sreči običajno ni nevarna, saj pekoč občutek hitro izgine. A če v vašem primeru slučajno vztraja dlje, se verjetno sprašujete, kako dolgo lahko takšno stanja dejansko traja.

Da boste naslednjič, ko udari zgaga, pripravljeni, je dobro poznati to nevšečnost, zato smo v tem prispevku zbrali ključne informacije o tem, kako dolgo nas lahko pesti in kdaj je pametno ukrepati.

Vrnimo se k osnovam: kaj je zgaga?

Ne razjezite se, če odgovor že poznate. Radi bi le, da vsi razumemo, kaj se dogaja v naših telesih. Na kratko si torej oglejmo osnove, preden preidemo na bistvo?.

Čeprav ima zgaga simptome, podobne simptomom srčnega napada, nima nobene zveze s srcem. Zgaga je pojav, ki nastane zaradi oslabelih in preveč sproščenih mišic na dnu požiralnika (prebavna cev, ki povezuje želodec in grlo). Če te mišice niso dovolj močne, lahko kislina iz želodca uide v požiralnik in zateka vse do grla in ust.

Posledica je neprijeten občutek zgage, ki ga lahko odpravimo na različne načine. Če pa tega občutka niste vajeni ali se vam zdi, da se simptomi ne izboljšujejo, lahko ta težava postane bolj vznemirjajoče.

Kako dolgo torej traja zgaga?

Žal je težko reči, kako dolgo vas bo mučila zgaga, saj je to odvisno od posameznika. Pri nekaterih ljudeh izgine po nekaj minutah, pri drugih pa lahko vztraja več ur ali celo dni.

Če imate blažjo obliko zgage, ki se običajno pojavi po zaužitju nekaterih živil, lahko simptomi trajajo, dokler telo obroka ne prebavi. Simptomi se lahko vrnejo tudi takrat, ko ležete ali se sklonite, saj to dodatno pritiska na spodnjo zapiralko požiralnika.

Če niste eden od »srečnežev«, ki jih zgaga muči le podnevi, se verjetno sprašujete, kako dolgo traja zgaga ponoči. Ta vrsta zgage velja za najbolj bolečo in vas lahko drži pokonci celo noč, hkrati pa je tudi najnevarnejša, saj se želodčna kislina zadržuje v požiralniku daljši čas in ga bolj poškoduje. Nočna zgaga lahko kaže tudi na resnejše zdravstvene težave, zaradi katerih morate obiskati zdravnika.

Pogovor med zdravnikom in pacientom v ambulanti.

Je zgaga nevarna?

Omenili smo že, da je blaga zgaga, ki kmalu mine sama od sebe ali z uporabo zdravil brez recepta, na splošno nenevarna.

Kronična zgaga, imenovana GERB ali gastroezofagealna refluksna bolezen, pa je resnejša zdravstvena težava. Povzroči lahko resne zaplete in trajno poškoduje požiralnik, posledica pa je lahko celo rak.

Lahko torej zgaga in GERB v najhujših primerih povzročita tudi resna bolezenska stanja? Odgovor je žal pritrdilen. Če želodčna kislina prepogosto uide v požiralnik ali ostane tam predolgo, lahko resno poškoduje telo.

Oglejmo si nekaj resnih zdravstvenih težav, ki jih lahko povzroči GERB:

1. Ezofagitis

Ezofagitis je vnetje ali draženje sluznice požiralnika. Kaže se kot oteženo ali boleče požiranje, vneto grlo, hripavost in zgaga.

Če ezofagitisa ne zdravimo, lahko povzroči razjede, brazgotinjenje in celo zožitev požiralnika. Poleg tega lahko ezofagitis poveča tveganje za nastanek raka.

2. Razjede na požiralniku

Pogosta izpostavljenost želodčni kislini lahko povzroči kronično vnetje požiralnika, to pa so idealne razmere za nastanek razjed.

Simptomi te zdravstvene težave poleg zgage vključujejo tudi prebavne motnje, boleče požiranje, slabost, bolečine v trebuhu, kri v blatu in drugo.

Nezdravljena razjeda lahko povzroči resne zaplete, kot je pretrganje požiralnika ali krvavitev iz zgornjega dela prebavil.

3. Aspiracijska pljučnica

Pri zgagi se želodčna kislina običajno dvigne v grlo ali usta, lahko pa jo tudi nehote vdihnemo v pljuča. Kislina seveda pljučem škoduje, in če se ne morejo očistiti sama, lahko pride do okužbe pljuč, imenovane aspiracijska pljučnica.

Med njene simptome spadajo bolečina v prsih, visoka temperatura, kašelj, zasoplost, splošna utrujenost in celo modrikasta koža.

Če pljučnice ne zdravimo takoj, lahko pride do hudih in celo usodnih zapletov, zato je zelo pomembno, da poiščemo zdravniško pomoč.

Moški sedi na kavču in kašlja, ker ga muči zgaga.

4. Barrettov požiralnik

Kronične poškodbe požiralnika, ki jih povzroči želodčna kislina, lahko privedejo do bolezenskih sprememb ploščatih celic, ki tvorijo sluznico požiralnika. Pri tej zdravstveni težavi se lahko poškodovane celice nadomeščajo s celicami žlez, ki so podobne tistim v črevesju. Takšne celice lahko postanejo rakave in povzročijo raka požiralnika.

Simptomi Barrettovega požiralnika so pravzaprav zelo podobni tistim pri GERB: pogosta zgaga, bolečina v prsih in težave pri požiranju hrane.

Če vas pogosto peče zgaga ali imate GERB, se pogovorite z zdravnikom, še zlasti če imate te simptome že več kot pet let.

5. Rak požiralnika

Kot smo omenili, lahko GERB ali zgaga nekoliko povečata tveganje za nastanek raka požiralnika. Kot pove že ime, se ta rak razvije na požiralniku. Običajno se začne z deformacijo celic, ki je lahko posledica Barrettovega požiralnika.

Simptomi te bolezni so podobni simptomom zgoraj opisanih bolezni, kot so oteženo požiranje, bolečina v prsih, pogost kašelj, huda zgaga, pa tudi prebavne motnje.

Kot že rečeno, takoj poiščite zdravniško pomoč, če niste prepričani, kaj je vzrok vaših težav, ali če mislite, da simptomi kažejo na kaj resnejšega.

Simptomi raka požiralnika se običajno izrazijo šele, ko rak že napreduje, zato ukrepajte, preden bo prepozno.

Kako zdravimo zgago

Ugotovili smo, da je lahko pogosta in dolgotrajna zgaga zelo nevarna, saj izpostavljenost želodčni kislini telesu povzroči veliko škode. Seveda pa obstaja nekaj rešitev, s katerimi lahko zgago odpravimo, kolikor je le mogoče hitro.

1. Zdravila

Prva in najbolj očitna rešitev so zdravila. Zdravila brez recepta so navadno učinkovita pri lajšanju simptomov zgage, saj zmanjšajo raven kislosti v grlu.

Če pa vas muči kronična zgaga ali GERB, bo moral zdravnik predpisati močnejša zdravila.

Ustrežljiva farmacevtka svetuje bolnemu moškemu v lekarni.

2. Boljša prehrana

Ko udari zgaga, se mnogi želijo takoj zateči k zdravilom, nevedoč, da lahko težave močno olajšajo že z majhnimi spremembami prehrane in naravnimi sredstvi proti zgagi. Če vas muči vztrajna zgaga, ki lahko traja cel dan, začnite pisati dnevnik prehranjevanja, da boste ugotovili, katera živila sprožijo pekoč občutek.

Zgaga se pogosto pojavi po uživanju pikantne, slane ali mastne hrane, ki lahko upočasni prebavo ali sprosti spodnjo zapiralko požiralnika, zaradi česar pride do zatekanja želodčne kisline.

Tudi čezmerno uživanje čokolade, kofeina in alkohola lahko vpliva na to mišico in povzroči dvigovanje želodčne vsebine.

Če želite opustiti navade, ki povzročajo zgago, se odločite za živila, ki delujejo bazično, kot so zelena zelenjava, banane in melone, ki bodo ublažila refluks kisline.

3. Spremembe življenjskega sloga

Čezmerna telesna teža močno poveča tveganje za nastanek zgage, saj poveča pritisk na trebuh in s tem omogoči uhajanje želodčne kisline v požiralnik. Z zgago se borite tako, da ste aktivni in shujšate. Hvaležen vam bo tudi vaš imunski sistem.

Bodite pozorni tudi na telesno držo. Nepravilna drža tako kot odvečna teža poveča pritisk na trebuh, zato se potrudite, da boste vsaj med jedjo sedeli vzravnano. Če imate težave z nočno zgago, dvignite vzglavje postelje, da boste preprečili zatekanje želodčne kisline v požiralnik.

4. Naravna mineralna voda

Ko v grlu divja požar, vam lahko na pomoč priskočijo bikarbonati. Nobena pijača ni bogatejša z bikarbonati kot Donat, naravna mineralna voda, ki ni le odlično sredstvo proti zaprtju, temveč je znana tudi po tem, da učinkovito blaži simptome refluksa kisline. Donat nevtralizira želodčno kislino, ki je ušla v vaš požiralnik in ga tako pomiri.

Plastenka Donata

Vendar če želite, da bo Donat učinkovito lajšal težave z zgago, ga morate piti pravilno. Vedno ga pijte na tešče in pred vsakim večjim obrokom. Vsakič spijte 0,1–0,2 l te mineralne vode, ki naj bo sobne temperature. Upoštevajte še, da ga morate piti vsaj nekaj dni, da resnično izkoristite njegovo zdravilno moč.

Kdaj obiskati zdravnika

Predlagali smo le nekatere spremembe, s katerimi lahko ublažite simptome zgage, njihov seznam pa ni izčrpen. Če vam ti predlogi ne pomagajo, se vsekakor posvetujte z zdravnikom.

To velja zlasti v naslednjih primerih:

 • hudi znaki: če se pojavijo hudi znaki zgage (težave pri požiranju hrane, slabost, krvavitev, nepojasnjena izguba telesne teže, kronični kašelj itd.), poiščite zdravniško pomoč, da boste preprečili nepopravljivo škodo telesu;
 • negotovost: pogovorite se s strokovnjakom, če niste prepričani, ali vas muči zgaga, saj imajo nekatere druge zdravstvene težave enake simptome, ki lahko kažejo na resne zaplete (na primer srčni napad);
 • pogosti simptomi GERB: če imate simptome GERB večkrat na teden, takoj obiščite zdravnika, tudi če so simptomi blagi;
 • redna uporaba zdravil brez recepta: redna uporaba antacidov ali drugih zdravil brez recepta je lahko nevarna, saj bodo odpravila simptome, ne morejo pa pozdraviti dejanskega vnetja;
 • zdravila ne pomagajo: če vas tudi po jemanju zdravil na recept ali brez recepta še vedno peče zgaga, se o tem pogovorite s svojim zdravnikom, da ugotovite, v čem je težava;
 • težave pri vsakodnevnih dejavnostih: če pogosti ali kronični simptomi zgage ovirajo vaše vsakodnevne dejavnosti in življenjski slog, poiščite strokovno pomoč, da se bo vaše življenje vrnilo na pravo pot.
Starejši par se sprehaja po travniku, moški ob sebi pelje kolo.

Poudarki

Ni jasnega odgovora, kako dolgo lahko traja zgaga, saj lahko traja od nekaj minut do več ur ali celo dni. Zapomnite si, da občasna zgaga ni razlog za zaskrbljenost in da jo lahko odpravite že z majhnimi spremembami življenjskega sloga.

Če pa je zgaga pogosta ali kronična in se kar noče končati, se nemudoma posvetujte s svojim zdravnikom. Zgaga, ki je ne zdravimo, lahko privede do zdravstvenih težav, kot so ezofagitis, Barrettov požiralnik ali celo rak. Zdravnik vam bo pomagal ugotoviti osnovni vzrok in izbrati ustrezno zdravljenje, tako da se ne boste nikoli več spraševali, kako dolgo vas bo še mučil refluks kisline.

Pogosta vprašanja

1. Kaj je zgaga?

Zgaga je pekoč občutek v prsih, ki nastane zaradi oslabljenih ali preveč sproščenih mišic na dnu požiralnika. V takšnih primerih lahko namreč v požiralnik pobegne želodčna kislina, kar povzroči pekoč občutek.

2. Lahko zgaga škodi zdravju?

Občasna in blažja zgaga ne predstavlja zdravstvenega tveganja, če se težava pojavlja kronično, pa lahko želodčna kislina poškoduje požiralnik in vodi do resnejših zdravstvenih zapletov. Kronična zgaga je sicer imenovana GERB ali gastroezofagealna refluksna bolezen, ki v najhujših primerih povzroča celo raka.

3. Kakšne so lahko posledice zgage?

Občasna blažja zgaga nima resnejših posledic, če kislina redno uhaja v požiralnik, pa ga lahko trajno poškoduje in s tem vpliva na naše zdravje. Med resnejše posledice spadajo vnetje ali draženje sluznice požiralnika (ezofagitis), razjede na požiralniku, aspiracijska pljučnica, razjede požiralnika in celo rak.

4. Kako se učinkovito rešiti zgage?

Proti težavam z zgago se borimo z zmanjšanjem telesne teže, izogibanjem hranilom, ki povzročajo zgago (denimo poprovi meti, surovi čebuli, agrumom, paradižniku in mastni hrani …), alkoholu, gaziranim pijačam in sladkim sokovom, pomaga pa tudi dvig vzglavja postelje. Prav tako je priporočljivo, da se v posteljo ne odpravimo takoj po obilnejšem obroku, se oblačimo v ohlapna oblačila in opustimo kajenje, nujno pa je tudi izogibanje stresu. Če se zgaga pojavlja pogosteje in ne poneha, se je najbolje pogovoriti z zdravnikom.

5. Kako dolgo običajno traja zgaga?

Trajanje zgage je odvisno od vsakega posameznika. Če težavo sproži določeno živilo, simptomi navadno izginejo, ko se to živilo prebavi. Pri nekaterih sicer pekoča bolečina pojenja že po nekaj minutah, vztraja pa lahko tudi do nekaj dni. Če traja še dlje in se pogosteje pojavlja, pa je priporočljiv čimprejšnji obisk zdravnika.

Izberite poglavje:

Katera dieta je najboljša za zdravo črevesje?

  Pridružite se
  Donat programom

  Prijavite se na brezplačne programe Donat,
  ki vam bodo pomagali pri razstrupljanju in
  krepitvi vašega imunskega sistema.