Zaželene kombinacije sadja in zelenjave v smoothiejih

Deli s prijatelji:

Eno glavnih pravil, ki jih je treba upoštevati med prehranjevalnim režimom Donat Detox, je tekoč zajtrk. To pomeni pripravo smoothieja iz več vrst sadja in zelenjave. Najbrž ste že večkrat prebrali ali slišali, da je treba sadje in zelenjavo „pametno“ kombinirati ali da ju sploh ne bi smeli kombinirati.

Zato vam v tem kratkem vodniku pojasnjujemo, kaj je res.

Začnimo z zelenjavo. Nekateri strokovnjaki trdijo, da je zelenjava nekaj, kar vsebuje škrob. To bi pomenilo, da zelenolistna zelenjava, ki nima škroba, pravzaprav ni zelenjava, in res jo nekateri uvrščajo v čisto ločeno skupino živil. Delitev je najbolje poenostaviti: poznamo škrobnato in neškrobnato zelenjavo. Škrobnata zelenjava ima večji delež ogljikovih hidratov in zato večjo kalorično vrednost.

Kaj se zgodi, ko kombiniramo sadje in škrobnato zelenjavo? Sadje je lahkó prebavljivo in prebavimo ga hitro. Kadar ga uživamo samega, ne traja dolgo, da zapusti želodec, približno 30 minut. Če sadje jemo skupaj s škrobnato zelenjavo, ostaneta v želodcu precej dlje, ker se škrob prebavlja dlje. Prav to utegne negativno vplivati na prebavila. Lahko se pojavijo vetrovi, napenjanje, včasih tudi zaprtje. Tudi po ajurvedskih priporočilih naj bi ljudje s prebavnimi težavami premišljeno izbirali sadje in zelenjavo za smoothieje.

Zato se priporoča kombiniranje sadja in neškrobnate zelenjave. Zelenolistna zelenjava je skupina živil, ki se izvrstno kombinira z vsemi drugimi živili in tako tudi s sadjem. Poleg tega spodbuja izločanje prebavnih encimov, kar dodatno govori v prid temu priporočilu.

Po znanstvenih izsledkih naj kombiniranje hrane na splošno (ne samo sadja in zelenjave in smoothijiev) ne bi bilo zelo pomembno ali nujno za povprečnega, zdravega človeka z urejeno prebavo. Toda če se prehranjujete zdravo, vendar vas kljub temu mučijo napenjanje, vetrovi, počasna prebava, zgaga in podobne težave, bi se morda morali držati nekaterih pravil kombiniranja živil. Vredno je poskusiti. Lahko vam pomaga, škoditi pa nikakor ne more.

Glede začimb ni omejitev: cimet, ingver, kurkuma, meta, bazilika, poper … Prav tako ne glede dodatkov, kot so semena (lanena, bučna, sezamova, čijina) ali oreški.

Po ajurvedi naj ne bi mešali sadja in zelenjave s kravjim ali kozjim mlekom. Priporoča se uporaba rastlinskih napitkov, kot so mandljevo, riževo, ovseno ali sojino mleko. Vendar ne pozabite, da ovseno in sojino mleko med prehranjevalnim režimom Donat Detox nista dovoljena. V svojo prehrano ju lahko vrnete ali uvedete, ko končate program.

Da bi vam stvari malo olajšali, je tu seznam najpogosteje rabljene NEŠKROBNATE ZELENJAVE, tj. zelenolistne zelenjave.

Brokoli, kumare, špinača, ohrovt, blitva, solata, zelje.

Marsikdo pa je vendarle v dvomih, ker so številni smoothieji pripravljeni iz zelenjave, kot so korenje, rdeča pesa ali buče, saj vsebujejo škrob.

Brez skrbi. Količina škroba v tej zelenjavi je zanemarljiva. Pravzaprav je tako majhna, da je v nekaterih virih ta zelenjava na seznamu neškrobnate.

Za primerjavo, 100 gramov kuhanega krompirja, ki je na vrhu škrobnatih živil, vsebuje 16,3 grama škroba, medtem ko ga enaka količina presnega korenja vsebuje 0,3–0,6 grama, kar je res zanemarljivo.

Zato pustite domišljiji prosto pot, če pa se pojavi napenjanje ali kakšna druga prebavna težava, dajte prednost zelenolistni zelenjavi in uživajte v zajtrku.

Izberite poglavje:

Katera dieta je najboljša za zdravo črevesje?

    Pridružite se
    Donat programom

    Prijavite se na brezplačne programe Donat,
    ki vam bodo pomagali pri razstrupljanju in
    krepitvi vašega imunskega sistema.