Zakaj smo odvisni od „junk fooda“?

Deli s prijatelji:

Zakaj hitra hrana povzroča odvisnost?

Če bi strokovnjake vprašali, kaj je odvisnost, bi odgovorili: „Stanje nepremagljive fizične in/ali psihične potrebe po nekem sredstvu odvisnosti.“ Ob omembi besede odvisnost vedno najprej pomislimo na drogo, alkohol ali nikotin, kar je popolnoma logično. Toda v zadnjem času se vse bolj kaže pravo stanje: pojem odvisnosti se ne nanaša nujno samo na psihoaktivne snovi. Lahko smo odvisni od hrane, interneta, nakupovanja, igric, iger na srečo, televizije, mobilnega telefona itd.

Izraz hitra hrana zajema veliko stvari – hamburgerje, ocvrti krompirček, pice, predelano hrano, kot so slani prigrizki, sladkarije in mesnine, pa tudi nekatere gazirane pijače. Če dobro razmislimo, kaj imajo ta živila skupnega, sta to visoka kalorična vrednost in skoraj nikakršna prehranska vrednost. Takšna hrana organizmu ne daje vitaminov, mineralov in antioksidantov, temveč samo prazne kalorije, v večini primerov pa tudi zelo veliko dodatkov, konzervansov in soli. Največja težava je, da se lahko na takšno hrano zlahka navežemo in da lahko povzroči hudo odvisnost.

Jesti in živeti zdravo se mnogim ljudem zdi nemogoče. Kljub najboljšim namenom se pogosto znajdejo v položaju, ko jedo preveč nezdrave hrane – čeprav vedo, da jim lahko škoduje. Dejstvo je, da učinki tovrstne hrane na možgane nekaterim ljudem otežijo, da se ji odpovejo. Odvisnost od hrane je resen problem in glavni vzrok, da se nekateri ljudje glede hrane ne morejo obrzdati – pa če se še tako trudijo.

Številne nevrobiološke raziskave kažejo, da odvisnost od hrane vključuje ista področja v možganih kot odvisnost od drog. Prav tako so vključeni isti nevrotransmitorji, pa tudi veliko simptomov je enakih.

Šest običajnih simptomov pri odvisnikih od hrane

• Pogosto hrepenite za točno določeno hrano, čeprav ste pravkar pojedli hranljiv obrok in ste siti.
• Ko se vdate in začnete jesti hrano, po kateri ste hrepeneli, pogosto pojeste veliko več, kot ste nameravali.
• Pogosto vas preganjajo občutki krivde, potem ko pojeste neko hrano, vendar jo vseeno spet jeste.
• Pogosto ste neuspešno poskušali prenehati jesti neko hrano.
• Uživanje nezdrave hrane pogosto skrivate pred drugimi.
• Zdi se vam, da ne morete nadzirati uživanja nezdrave hrane – čeprav veste, kako škodljiva je, vključno s tem, da povzroča debelost.

Kako poteka odvisnost od hrane (in kaj storiti)?

Če ste kdaj poskušali zmanjšati vnos nezdrave hrane, ste morda spoznali, da je to lažje reči kot storiti. Ljudje začutijo slo po neki hrani, ko začnejo možgani klicati po teh živilih. Čeprav racionalen, ozaveščen um ve, da to živilo ni zdravo, se zdi, da se drug del možganov s tem ne strinja. Nekateri ljudje nimajo takšnih težav in zlahka nadzirajo, kakšno hrano jedo, drugi pa očitno nimajo nobenega nadzora. Morda mislite, da jim samo manjka volje, toda položaj utegne biti veliko bolj zapleten. Odvisnosti od hrane ne povzroča samo pomanjkanje volje, ampak dopaminski signal, ki vpliva na biokemijo v možganih.

Naši možgani imajo tudi tako imenovani sistem nagrajevanja. Njegov namen je, da nas nagradi, kadar počnemo tisto, kar nam omogoča obstanek. To vključuje osnovno vedenje, kot je prehranjevanje. Dejstvo je, da nezdrava hrana spodbuja sistem nagrajevanja v možganih tako kot psihoaktivne snovi, kakršne so droge ali alkohol. Možgani vedo, da kadar jeste, delate prav, in to sproža izločanje nekaterih snovi, tudi nevrotransmitorja dopamina, kar si naši možgani razlagajo kot zadovoljstvo. Možgani so zelo odporni in si vztrajno prizadevajo za vedenje, ki v sistemu nagrajevanja sprošča dopamin. Problem s sodobno nezdravo hrano je, da lahko ustvari nagrado, ki je veliko večja, kot vam jo lahko ponudi kakršnakoli celovita hrana.

Ali se lahko pojavi tako imenovana toleranca?

Toleranca je znak telesne odvisnosti. Če večkrat storite kaj, kar v sistemu nagrajevanja sprosti dopamin, se lahko vaši dopaminski receptorji začnejo prilagajati. Sčasoma zato potrebujete vse več nezdrave hrane, da bi dosegli enak učinek zadovoljstva kakor prej.

Kateri je ključni znak odvisnosti od neke vrste hrane?

Ključni znak odvisnosti je hrepenenje. To je čustveno stanje, želja po uživanju neke hrane. Nikakor ga ne smemo zamenjevati z običajno lakoto, ki je popolnoma drugačna.

Kaj lahko sproži hrepenenje?

• Včasih se kar pojavi – gotovo se vam je že zgodilo, da ste med vsakdanjim početjem, kot je sprehod s psom ali gledanje televizije, naenkrat zahrepeneli po točno določeni hrani.
• Včasih hrepenenje ustvarijo sprožilci, na primer vonj pice ali samo pogled na čokolado v izložbi trgovine.
• Spet drugič je sprožilec čustveno stanje, denimo depresija ali osamljenost.

Pravo hrepenenje pomeni zadovoljiti potrebo možganov po dopaminu. To nima nobene zveze s telesno potrebo po energiji ali hrani. Ko se pojavi hrepenenje, lahko popolnoma obvlada vašo pozornost. Zato težje razmišljate o čem drugem, prav tako pa težje dojamete, da bi uživanje hrane, po kateri hrepenite, lahko škodilo vašemu zdravju.

Kadar se vdate hrepenenju, dobite nagrado – občutek zadovoljstva, povezan s sproščanjem dopamina. Čim pogosteje ponavljate ta cikel hrepenenja in nagrajevanja, tem močnejša postane ta razvada in vsakič potrebujete več hrane.

Opustitev nezdrave hrane

Kako resen problem je odvisnost od hrane brez prehranske vrednosti, kažejo tudi izsledki študije, objavljeni leta 2018 v reviji „Appetite“. Ljudje, ki so zmanjšali vnos nezdrave hrane, so doživeli nekatere telesne in duševne simptome, ki jih opazimo pri tistih, ki opustijo kajenje ali uživanje alkohola.

Prvi koraki za obvladovanje odvisnosti od hitre hrane

Čeprav se izraz odvisnost od hrane uporablja pogosto in lahkomiselno, je lahko ta odvisnost zelo velik problem. Odvisnost od hrane utegne povzročiti hude bolezni, kot sta debelost in sladkorna bolezen tipa 2. Poleg tega lahko negativno vpliva na samospoštovanje in samozavest, zato je oseba nezadovoljna s sabo in svojim telesom. Tako kot druge odvisnosti odvisnost od hrane terja precejšen čustveni davek.

Popolna odpoved nezdravi hrani se morda zdi nemogoča, ker je povsod okoli nas in je sestavni del sodobne kulture.

Če se odločite, da boste neko hrano izločili iz prehrane, da bi premagali odvisnost, se zavedajte, da to ne bo lahko. Med prvimi koraki premagovanja odvisnosti sta izdelava seznama koristi in slabosti opustitve neke vrste hrane ter iskanje alternativnih zdravih živil.

Potem ko spoznate, kako koristna je izločitev neke vrste hrane iz prehrane, se vedno, ko vam bo težko, opomnite, zakaj ste jo izločili. Poleg tega svetujemo, da se takrat, ko se spopadate z odvisnostjo, ne lotite še redukcijske diete. Za ta korak počakajte od enega do treh mesecev.

Nobena raziskava ni odkrila koristi uživanja predelane in hitre hrane. Takšna hrana je neposredno povezana s pojavom debelosti ter sladkorne, srčno-žilnih in številnih drugih bolezni. Zato je treba spregledati in se upreti tej vsiljeni odvisnosti.

Na koncu določite datum, ko se bo začelo vaše bolj zdravo potovanje.

Ne pozabite, da gre za odvisnost. Potem ko jo premagate in prevzamete nadzor nad izbiro živil, se seveda lahko občasno počastite z nezdravo hrano, toda ta mora biti redek dodatek k pravilni, zmerni in uravnoteženi prehrani.

Izberite poglavje:

Katera dieta je najboljša za zdravo črevesje?

    Pridružite se
    Donat programom

    Prijavite se na brezplačne programe Donat,
    ki vam bodo pomagali pri razstrupljanju in
    krepitvi vašega imunskega sistema.