Zakaj piti več vode?

Deli s prijatelji:

Kadar govorimo o količini dnevnega vnosa vode, ki je potrebna, da naše telo normalno in pravilno deluje, ne mislimo samo na vodo, temveč tudi na vse ostale napitke, kot so kava, čaji, gazirani napitki, sokovi ali celo zelenjavo in sadje, ki vsebujeta dovolj vode.

Vsi radi pijemo kavo in se težko odrečemo jutranjim užitkom in ritualu. Navkljub vsem koristim, je kava diuretik. To pomeni, da kava spodbuja izločanje dragocene vode iz telesa.

Čaji so zdravi, vendar v kolikšni meri, je odvisno od načina, kako jih konzumiramo. Kadar dodamo čaju navaden sladkor, se njegov pozitiven učinek zmanjša.

Gazirane pijače so morda včasih osvežilne, ampak pogosto povzročajo neprijetno presenečenje. Sadni sokovi v večini primerov vsebujejo veliko sladkorja. Vsi so okusni in osvežilni, vendar zaradi prisotnosti sladkorja lahko povzročijo nenaden skok in padec glukoze v krvi, ki bo spodbudil željo po hrani. Poleg tega žejo najbolj pogasi voda.

Torej zakaj nebi pili več vode tekom dneva? Od tega bomo imelo veliko koristi. Voda nam hidrira telo, očisti nas številnih snovi ter pospeši naš celotni metabolizem. Z vodo vnesemo manj kalorij in posledično izgubimo neželene kilograme. Poleg tega, po nekaterih raziskavah naj bi nas voda pozitivno vplivala na našo modrost. Voda je hrana za naše možgane.

Morda vas nekaj naslednjih dejstev prepriča v to, da voda postane vaš glavni napitek:

 • Voda spodbuja metabolizem
 • Manjši vnos kalorij
 • Možgani delujejo bolje
 • Prebavni sistem deluje hitreje
 • Koža postane čistejša

Voda je ključna za dobro detoksikacijo. Stimulira spremembe snovi v celicah, izločanje škodljivih snovi je učinkovitejše ter vse celice so bolje preskrbljene s kisikom. Čez dan ne pozabite redno piti vode, preden vas napade žeja.

Izberite poglavje:

Katera dieta je najboljša za zdravo črevesje?

  Pridružite se
  Donat programom

  Prijavite se na brezplačne programe Donat,
  ki vam bodo pomagali pri razstrupljanju in
  krepitvi vašega imunskega sistema.