Gluten je v zadnjih letih postal precej sporen. Nekateri strokovnjaki trdijo, da glutenska hrana škoduje samo osebam s celiakijo, medtem ko drugi menijo, da je gluten škodljiv za večino ljudi. In tako je gluten postal „zloglasna“ sestavina, ki jo krivijo za debelost, sladkorno bolezen in podobno. Poleg tega kar več kot 30 odstotkov Američanov poskuša gluten izločiti iz svoje prehrane.
Kaj je gluten?
Gluten je beljakovinska sestavina v pšenici, rži in ječmenu. Ta žita so večinoma del vsakodnevne prehrane. Gluten najdemo tudi v piri, ki pa v prehrani ni tako razširjena. Beljakovini glutena sta glutenin in gliadin. Zasedata pomembno mesto v pekarski industriji, saj izdelkom iz moke dajeta elastičnost in „lepljivost“.
Ali se moramo vsi izogibati glutenu?
Večina ljudi dobro prenaša glutenska žita in se jim na gluten v prehrani ni treba ozirati. Po drugi strani osebe s celiakijo, intoleranco za gluten, alergijo na pšenico ali sindromom razdraženega črevesja glutena ne prenašajo in ga morajo izločiti iz prehrane. Dejstvo je, da prehrana brez glutena ne škodi organizmu, gluten pa ni esencialna beljakovina. V programu Donat Detox se ne uživajo izdelki, ki vsebujejo gluten. Glavni cilj programa je namreč razbremeniti prebavila, da bi delovala bolje. Upoštevati moramo, da številni ljudje pravzaprav ne vejo, da ne prenašajo glutena. To ne pomeni, da imajo celiakijo, vendar so nekateri simptomi, na primer pomanjkanje hranil, kronična utrujenost, pretirana lakota, večanje telesne teže in podobno, morda ravno posledica slabšega prenašanja glutena. V takem primeru je prehranjevalni režim Donat Detox lahko zelo koristen.
Kaj je dovoljeno v brezglutenski prehrani?
Žita, ki so naravno brez glutena, so: riž, proso, oves, ajda, koruza, kvinoja, amarant in tapioka.
Morda vam je v oči padel oves, saj je po priročniku za Donat Detox izločen iz prehrane. Oves sicer ne vsebuje glutena, toda pogosto je kontaminiran z njim. Tudi koruza je izločena iz prehranjevalnega načrta Donat Detox, vendar samo zato, ker je na seznamu potencialnih alergenov.
In za konec …
Dejstvo je, da je gluten postal „sovražnik številka 1“. Vse več ljudi ga poskuša izločiti iz prehrane. Poleg tega se zaradi porasta obolelih za celiakijo in intolerance za gluten čedalje več živilskopredelovalnih podjetij usmerja v proizvodnjo živil brez glutena.
Še naprej je vprašanje, ali bi morali zdravi ljudje izločiti gluten iz prehrane. Odločitev prepuščamo vam. Ne more škoditi, če ga nadomestite z ustreznimi žiti in psevdožiti, če pa se boste potem počutili bolje, kar tako naprej.
Pomembno je, da se potrudite izbrati zdrava živila, da bo vaša prehrana raznovrstna, uravnotežena in zmerna. Kajti izdelek, ki nosi oznako „brez glutena“, ni nujno zdrav ali manj kaloričen.
Izberite poglavje: