Leča je pravo super živilo, ki so ga poznali že v kameni dobi. Tako kot druge stročnice tudi leča vsebuje veliko lahko prebavljivih beljakovin, ki jih telo potrebuje za gradnjo in ohranjanje mišične mase ter balastnih snovi, ki pospešujejo prebavo. Poleg tega nas oskrbi z ogromno vlakninami in mineralnimi snovmi, predvsem z železom, kalijem, magnezijem in cinkom. Preveri naš okusen recept za lečino juho z grahom!
2 čebuli
1 strok česna
2 korenčka
1 steblo zelene
2 žlici peteršilja
1 žlica olivnega olja
ščepec sušenega čilija
200 g leče
1 l vode (ali zelenjavna jušna osnova)
200 g graha
Sol in poper (po okusu)
Olivno olje in kisla smetana* za okras
Segrejete olje v ponvi in dodajte posušen čili, čebulo, korenje, zeleno in česen. Na zmernem ognju kuhajte 15 minut, dokler se zelenjava ne zmehča. Dodajte lečo in 1 liter vode. Kuhajte, dokler se leča ne skuha. Dodajte grah in kuhajte še 10 minut na majhnem ognju. Začinite s soljo in poprom. Okrasite z malo olivnega olja, s kislo smetano in s sesekljanim peteršiljem.
*Kisle smetane se ne uporablja v času programa Donat Detox, vendar se za popolni užitek v okusni juhi lahko kdaj pregrešimo 🙂
Izberite poglavje: