- Za: 2 osebi
- Obrok: kosilo/večerja
- Oznake: vegetarijansko, vegansko, sezonsko, poletno
- Glavne sestavine: kus kus, jajčevci, čičerika
- Čas priprave: 45 minut
Opis: Kus kus je odlična vrsta priloge, ki potrebuje malo časa za pripravo, hkrati pa je zelo hranilna jed. V današnjem receptu smo kus kus pripravili z zelenjavno prilogo.
Sestavine:
- 1 večji jajčevec
- 150 g kus kusa
- 400 ml vode
- ščepec soli
- 1 strok česna
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlička rdeče paprike
- noževa konica čilija
- ⅓ žličke cimeta
- ½ žličke curryja
- 1 žlička soli
- 1 čebula
- 400 g pelatov
- 150 g kuhane čičerike
- Dodatno: rastlinski jogurt, oljčno olje, sveža zelenjava
Priprava:
- Jajčevec približno 15-krat prebodemo z vilicami ter ga celega pečemo ali v pečici pri 200°C približno pol ure ali pa v litoželezni pokriti ponvi 25 minut. Med peko jajčevec večkrat obrnemo.
- Medtem v kozico dodamo vodo in ščepec soli. Ko voda zavre, dodamo še kus kus in sesekljan strok česna (po želji tudi 1 žlico oljčnega olja) ter pokrijemo in odstavimo na stran.
- V ponvi segrejemo 2 žlici oljčnega olja, dodamo začimbe, sol in sesekljano čebulo ter pražimo približno 5 minut. Dodamo pelate, jih pretlačimo s tlačilcem in dodamo še čičeriko. Kuhamo še približno 8 minut.
- Ohlajenemu jajčevcu odstranimo lupino ter meso damo v ponev. Dobro premešamo, po potrebi razkosamo kar z lopatko za mešanje in kuhamo še 5 minut.
- Jed postrežemo v skledici. Dodamo kus kus in omako ter po želji žličko rastlinskega jogurta in svežo zelenjavo. Jed lahko obogatimo tudi z dodatnim oljčnim oljem.
Izberite poglavje: