Koliko vode piti?

Deli s prijatelji:

Voda je vir zdravja

Voda sestavlja več kot 60 odstotkov človeškega telesa in je nujna za vzdrževanje vseh vitalnih funkcij. Voda je v celicah, organih, tkivih, krvi. Prav tako je v mišicah, kjer je je več kot 75 odstotkov, ter celo v sklenini, čeprav samo dva odstotka. Ker se kar naprej izloča skozi dihala, prebavila, sečila in kožo, jo je treba nadomeščati.

Voda je sestavni del vseh celic v našem telesu in je glavno gonilo izmenjave snovi v organizmu. Omogoča prenašanje kisika in hranil v celice in izločanje škodljivih snovi iz celic.

Uživanje dovolj vode močno vpliva na izboljšanje splošnega stanja organizma. Pravilno hidriranje organizma namreč pomaga pri zaščiti pred številnimi boleznimi in tudi vpliva na zdrav videz. Zelo pogosto vprašanje je, koliko vode moramo spiti?

Ker brez vode ni življenja, je torej nujna za potek vseh življenjskih procesov.

Nevarna izguba

Tisti hip, ko začutimo žejo, je naše telo že v „nevarnem minusu“. Občutek žeje se namreč pojavi šele po dolgem nizu procesov, ki se sprožijo, ko telesu zmanjka vode. Šele po dolgi „komunikaciji“ med posameznimi telesnimi organi in deli se naše telo odzove z občutkom žeje, kar pa je zadnji stadij. Ne smemo pozabiti, da je voda potrebna pri vseh procesih v našem telesu.

Organizem nikakor ne sme priti v stanje dehidracije. Odgovor na vprašanje, koliko vode moramo spiti, je zato tak: pijte pogosto čez dan, tudi če niste žejni. Če je namreč v telesu le en odstotek manj vode od potrebne količine, boste začutili hudo žejo. Z zmanjšanjem količine vode v organizmu pa se zmanjša tudi izločanje odpadnih snovi iz telesa.

Nevarno pomanjkanje

Ko dehidracija doseže 5–6 odstotkov skupne telesne teže, postane nevarna. V normalnih podnebnih razmerah in med mirovanjem telo v eni minuti izgubi minimalno količino vode. Ob povečani telesni dejavnosti in višji zunanji temperaturi pa lahko v eni minuti izgubimo 15–25 ml vode. Čeprav ima naše telo mehanizme za varčevanje z vodo, moramo izločeno vodo nadomestiti.

Koliko vode popiti?

Voda je posebno pomembna poleti, ko je izločanje povečano. Zlasti poleti nas opozarjajo na nujno vnašanje vode, če želimo preprečiti težave in obvarovati zdravje. Ta opozorila veljajo predvsem za starejše in otroke, vendar bi jih morali upoštevati prav vsi ter vedno imeti pri roki kozarec vode, dovolj piti in tako preprečiti „nevarno“ izgubo vode. Koliko vode je zares treba popiti? Nekateri potrebujejo dva litra, drugi tri, nekomu pa bo zadoščal že liter. To je odvisno od življenjskega sloga, prehranjevanja in telesne dejavnosti. Kdor uživa veliko sadja in zelenjave, bo potreboval manj tekočine, prav tako osebe, ki se malo ali zmerno gibljejo, saj s potenjem izločijo manj vode kakor na primer športniki. Potreba po vodi je torej individualna.

Splošno pravilo pa je: na dan bi morali popiti 20–25 ml vode za vsak kilogram telesne teže.

Kdaj piti?

Najbolje je pogosto čez dan piti majhne količine vode, tudi če niste žejni. Tu je nekaj nasvetov, kako lahko voda res blagodejno deluje na telo:

– pijte počasi in nikoli ne pijte ledene vode, saj to utegne povzročiti kongestijo (zastoj krvi v tkivu ali organu) in čezmerno potenje ter tako spet povečati potrebo po vnosu vode,

– pijte tudi med jedjo, čeprav je razširjeno napačno mnenje, da je pitje vode s hrano škodljivo; pravzaprav je ravno nasprotno: majhni požirki vode spodbujajo izločanje želodčnih sokov,

– pitje vode med obroki je priporočljivo in koristno, saj to olajša potek nekaterih fizioloških procesov, kot je izločanje s hrano zaužitega natrija, ter izboljša delovanje ledvic in črevesja.

Voda med programom Donat Detox

Med izvajanjem programa Donat Detox je priporočeno piti veliko tekočine. Predvsem je treba zjutraj na tešče piti Donat, čez dan pa vodo in zeliščne čaje. Voda je nujna za izmenjavo snovi v celicah ter prispeva h kar najboljšim rezultatom programa Donat Detox.

Izberite poglavje:

Katera dieta je najboljša za zdravo črevesje?

    Pridružite se
    Donat programom

    Prijavite se na brezplačne programe Donat,
    ki vam bodo pomagali pri razstrupljanju in
    krepitvi vašega imunskega sistema.