Kako nadomestiti jutranjo kavo?

Deli s prijatelji:

Marsikdo si jutra ne more predstavljati brez okusne, dišeče kave. Za nekatere je pitje jutranje kave neizogiben obred, drugi pa jo potrebujejo, da se prebudijo. In ko kako jutro ne spijemo kave, se nam lahko zazdi, da bo ta dan šlo vse narobe.

V programu Donat Detox je kava na seznamu napitkov, ki jih ne bi smeli uživati. Zato vam predlagamo nekaj učinkovitih nadomestkov, ki vam bodo poleg zdravstvenih koristi prinesli tudi nove okuse.

Kavni nadomestki na osnovi praženih žit

Danes je res veliko kavnih nadomestkov, na primer ječmenova, ovsena in pirina kava. Med programom Donat Detox odsvetujemo uživanje glutena, zato ječmen, oves in pira niso dovoljeni. Obstaja pa kavni nadomestek na osnovi cikorije, ki je res okusna, poleg tega pa cikorija odlično deluje na prebavo. Če v kavi pogrešate mleko ali sladkor, poskusite z mandljevim mlekom in agavinim sirupom ali kokosovim sladkorjem.

Zeleni čaj

Čaji so na splošno dobra zamenjava za kavo. Zeleni čaj prav tako vsebuje kofein, a precej manj kot kava. Vsekakor boste imeli od zelenega čaja veliko več koristi kakor od kave. Verjetno se boste morali navaditi na okus, vseeno pa poskusite, ne bo vam žal. Okus izboljšajte z rezino limone, vendar ga poskušajte piti brez sladkorja. Kljub vsem koristim zelenega čaja vseeno ne pretiravajte. Ena skodelica ali dve na dan sta čisto dovolj.

Čaj iz regratove korenine

Čaj iz regratove korenine je precej grenek, tako da vas bo po okusu morda spominjal na kavo. Ne vsebuje kofeina, vendar ima številne sestavine, ki blagodejno vplivajo na zdravje. Iz regratove korenine lahko poskusite pripraviti tudi „pravo“ kavo. Koren zmeljite v mlinčku in ga skuhajte kot kavo.

Metin ali ingverjev čaj

Kakovosten čaj iz poprove mete ali ingverja je lahko zaradi osvežilnega okusa dober nadomestek za kavo. Oba ugodno delujeta na prebavo in želodec ter vas zjutraj res lahko spravita v pogon.

Sok rdeče pese

Malce nenavadno je, da se je na tem seznamu znašla rdeča pesa, vendar upravičeno.

Vsebuje namreč veliko nitratov. To so dušikove spojine, za katere so znanstveniki ugotovili, da zmanjšujejo porabo kisika in izboljšajo storilnost. Raziskava se je sicer nanašala na telesno dejavnost, vseeno pa ni odveč, če sok rdeče pese poskusite uporabiti tudi za prebujanje in proti utrujenosti.

Izberite poglavje:

Katera dieta je najboljša za zdravo črevesje?

    Pridružite se
    Donat programom

    Prijavite se na brezplačne programe Donat,
    ki vam bodo pomagali pri razstrupljanju in
    krepitvi vašega imunskega sistema.