Eterična olja – darilo narave

Deli s prijatelji:

Eterična olja so olja, ki jih na različne načine pridobivamo iz različnih delov rastlin.

Pridobivamo jih lahko iz najrazličnejših delov rastline, kot so cvetovi (vrtnica), plodovi (brin), listi (čajevec), veje (cimet), smole (mirta), sadne lupine (pomaranča), korenine (ingver), semena (kumina) in trave (limonska trava). Vsako olje ima svoje lastnosti, ki so za človeka dobrodejne.

Lahko so:

 • antiseptiki (evkaliptus, sivka, kamilica, čajevec),
 • naravni antibiotiki (sivka, čajevec),
 • lahko nas pomirjajo (kamilica, sivka),
 • spodbujajo (rožmarin, brin)
 • harmonizirajo (geranija),
 • lahko delujejo diuretično (brin, rožmarin) ali
 • veselo (melisa, limona, pomaranča, cipresa).

Na kratko lahko torej rečemo, da eterična olja pozitivno delujejo na naše psihično in fizično počutje.

Zaradi širokega spektra delovanja se eterična olja uporabljajo na mnogih področjih. Najdemo jih v medicini, prehrani, kozmetiki, aromaterapiji in parfumeriji. V prehrani so lahko naravne začimbe, dodatek marmeladam, pijačam in še bi se lahko naštevalo. V parfumeriji so osnova za arome, v medicini se jih uporablja za antiseptične kreme, mazila za kožo, tonike za lase in različne kopeli.

V kozmetiki se uporabljajo eterična olja za najrazličnejše pripravke, vedno pa so mešana z nekim nosilnim ali osnovnim oljem. Za to se uporabljajo hladno stiskana ali rafinirana rastlinska olja, kot so sončnično, mandljevo, jojobino, avokadovo, sojino ali drugo primerno olje. Kot osnovo za dodatek eteričnih olj lahko uporabite tudi kakšno kremo, mazilo ali lotion, ki še ne vsebuje eteričnih olj, tako da jih vanjo preprosto vmešate.

Namig:

Ste za sanjsko in sproščujočo aromatično kopel? V toplo vodo dodajte 10 kapljic eteričnega olja, a ne pretiravajte, saj preveč eteričnega olja povzroča srbečico in rdečico. Za še bolj polno doživetje si lahko poleg eteričnega olja v kopel dodate nekaj mineralne kopalne soli.

Izberite poglavje:

Katera dieta je najboljša za zdravo črevesje?

  Pridružite se
  Donat programom

  Prijavite se na brezplačne programe Donat,
  ki vam bodo pomagali pri razstrupljanju in
  krepitvi vašega imunskega sistema.