Donat Detox nasveti za vegetarijance

Deli s prijatelji:

Danes se prebivalci razvitega sveta vse bolj zavedajo pomena pravilnega prehranjevanja in potrebe, da z ustrezno prehrano izboljšajo prehransko stanje, odložijo pojav nekaterih bolezni in izboljšajo zdravje organizma.
Ena najpogostejših »diet« je vegetarijanstvo, tj. prehranjevanje, pri katerem se izogibamo živilom živalskega izvora. V okviru takega prehranjevanja razlikujemo:

 1. Vegansko prehranjevanje, ki je popolnoma vegetarijansko,
 2. Laktovegetarijansko prehranjevanje, ki poleg rastlin vključuje mleko in mlečne izdelke,
 3. Laktoovovegetarijansko prehranjevanje, ki poleg rastlin in mleka vključuje še jajca,
 4. Polvegetarijansko prehranjevanje, ki je delno vegetarijansko in vključuje tudi nekatera živila živalskega izvora (ribe, školjke, rake).

Včasih se je vegetarijanstvo štelo za alternativni slog življenja, danes pa je čisto običajno.

Pravilno načrtovanje prehrane je izjemno pomembno, predvsem pri veganstvu. Če je veganska prehrana pravilno uravnotežena, lahko zagotovi vsa potrebna hranila.

Najpogostejše težave pri veganstvu in vegetarijanstvu:

 • nepoznavanje živil, ki jih je treba kombinirati za vnos vseh esencialnih aminokislin, ki so gradniki beljakovin,
 • pomanjkanje železa in vitamina B12, ker so živila, ki ju vsebujejo, izločena iz prehrane,
 • prevelik vnos vlaknin.

Program Donat Detox je pravilno zasnovana prehrana, ki organizmu zagotovi vsa potrebna hranila za normalno delovanje, med drugim beljakovine, železo, vitamin B12 in kalcij, ki so v vegetarijanski in zlasti veganski prehrani lahko »problematični«.
Vendar pa je jedilnike Donat Detox mogoče zlahka prilagoditi vegetarijanskemu ali veganskemu prehranjevanju. Treba je le skrbneje kombinirati živila.

Med programom Donat Detox odsvetujemo uživanje nekaterih živil, ki so sicer zelo pomembna v prehrani vegetarijancev in veganov, kot so soja, pšenica, rž, ječmen in oves.
Obstajajo pa dobra nadomestila zanje, tj. živila, ki lahko organizmu zagotovijo vse, kar potrebuje.

NASVETI:

 1. Ob vsakem obroku popijte kozarec naravnega svežega sadnega soka – vitamin C telesu omogoča, da bolje izkoristi železo iz rastlinskih živil.
 2. Razmislite o primernem prehranskem dopolnilu s kalcijem – če prehrana temelji na velikih količinah zelenjave, je absorpcija kalcija lahko zmanjšana. Zelene vrtnine, kot so blitva, špinača in brokoli, vsebujejo veliko kalcija, vendar tudi nekatere spojine, ki negativno učinkujejo na njegov izkoristek v telesu.
 3. Poskusite najti živila, ki so v programu Donat Detox dovoljena, dodan pa jim je vitamin B12 – vitamin B12 vsebujejo samo živila živalskega izvora, zato ga je pri vegetarijanskem ali veganskem programu Donat Detox treba uživati z obogatenimi živili ali ustreznim prehranskim dopolnilom.
 4. Pravilno kombinirajte beljakovinska živila – če stročnice in žita uživate skupaj, boste poskrbeli za celovit vnos vseh esencialnih aminokislin.

Stročnice so upravičeno na vsakodnevnem jedilniku vegetarijancev. Beljakovine iz stročnic prebavni sistem izkorišča tako dobro kot tiste iz mesa. Čeprav ni treba paziti na medsebojno dopolnjevanje beljakovin pri vsakem obroku, mora skupni dnevni vnos beljakovin zadovoljiti vse potrebe po esencialnih aminokislinah.

To pravilo ne velja za vsa živila. Nekatera rastlinska živila, ki so v programu Donat Detox dovoljena, so kompletne beljakovine:
– semena konoplje,
– kvinoja,
– amarant,
– ajda,
– semena čije,
– alga spirulina.

Ta živila lahko brez skrbi uvrstite na svoj jedilnik.

Vegetarijanske obroke Donat Detox lahko sami kombinirate tako, da meso in ribe v posameznih obrokih zamenjate s stročnicami, žiti in semeni.

Izberite poglavje:

Katera dieta je najboljša za zdravo črevesje?

  Pridružite se
  Donat programom

  Prijavite se na brezplačne programe Donat,
  ki vam bodo pomagali pri razstrupljanju in
  krepitvi vašega imunskega sistema.