- Za: 4 osebe
- Obrok: priloga
- Oznaka: vegetarijansko, sezonsko, poletno
- Glavne sestavine: šparglji, rjavi riž, feta sir
- Čas priprave: 25 minut (skupen čas 2h)
Opis: Hrustljavost sveže popečenih špargljev pride super do izraza v solatah. Danes bo na jedilniku solata iz rjavega riža, špargljev, češnjevih paradižnikov in feta sira. Za bogatost okusa bo poskrbel gorčični preliv. Solato priporočamo kot prilogo k dobrotam z žara ali pa kot malico za v službo.
Sestavine:
- 270 g rjavega riža
- 540 g vode
- 1 žlička soli
- 1 žlica oljčnega olja
- 170 g svežih špargljev
- Sol in poper
- 2 stroka česna
- 2 žlici gorčice
- 4 žlice oljčnega olja
- 3 žlice kisa ali limoninega soka
- 15 oliv
- ½ rdeče čebule
- 20 češnjevih paradižnikov
- 100 g feta sira
Priprava:
- Riž operemo pod tekočo vodo, odcedimo in damo v kozico skupaj z vodo in 1 žličko soli. Pokrijemo in kuhamo po navodilih na embalaži. Ko je riž skuhan, ga odstavimo in pustimo, da se ohladi.
- Šparglje narežemo na 1cm velike koščke. V ponev damo 1 žlico oljčnega olja in na njem popražimo šparglje. Solimo in popramo po okusu. Šparglje odstavimo na stran, da se ohladijo.
- V manjšemu multipraktiku ali s pomočjo paličnega mešalnika dobro zmiksamo česen, gorčico, oljčno olje in kis ali limonin sok.
- V skledi zmešamo ohlajen riž in šparglje, preliv, olive, sesekljano rdečo čebulo in češnjeve paradižnike. Na vrh dodamo še feta sir.
- Solato lahko uživamo ohlajeno na sobni temperaturi, še boljša pa bo, če jo bomo dali za približno 2 uri v hladilnik. Dober tek!
Izberite poglavje: