Že poznate čemaž? Gre za zelo zdravo rastlino, ki jo lahko spomladi najdemo v gozdu.Čemaž je zelo zdrav, saj vam lahko da še več kot česen, ki je naravni antibiotik.
Čemaž raste po vlažnih listnatih gozdovih, pri nabiranju pa moramo biti zelo pozorni, saj je na las podoben dvema zelo strupenima rastlinama; šmarnici in podlesku. Kako jih ločiti? Nobena izmed njiju ne diši po česnu; šmarnica cveti precej drugače od čemaža, listi pa so skoraj identični. Podlesek raste v rozetah, listi so pri dnu žleboviti, rastlina pa je bolj toga in raste navpično.
Na to podobnost moramo biti zelo pozorni, ko pa enkrat osvojimo vse razlike pa lahko brezskrbno nabiramo to prekrasno rastlino, ki je odlična za vaše telo, saj:
- Ureja prebavo.
- Odvaja odvečno vodo iz telesa.
- Deluje kot antibiotik in lahko pomaga tudi pri odganjanju glist.
- Čisti kri, kožo in dihala.
- Preprečuje nastajanje krvnih strdkov in notranjih krvavitev.
- Pomaga pri težavah z dihali in določenih boleznih, povezanih z njimi, med drugim tudi astmo.
- Čisti ledvice in mehur.
- Izboljša splošno počutje in prežene spomladansko utrujenost.
- Poživlja (daje energijo).
- Sprošča mišice in krepi želodec.
- Niža in ureja krvni pritisk.
- Znižuje nivo holesterola.
- Pomaga zbijati vročino.
- Blažilno deluje na živčni sistem.
Čemaž je neverjetno uporaben v kuhinji, saj ga priporočajo kot nadomestek česna, užitna pa je kar cela rastlina, zato ima vasa domišljija prosto pot pri ustvarjanju neverjetnih kulinaričnih kreacij. Uporabljajte ga kot dodatek ali kot začimbo, dodajajte ga omakam, prikuham, špinačam in juham.
Izberite poglavje: