Šparglji oz. beluši so darilo pomladi, saj so odlično zdravilo za vašo prebavo. Preberite naš recept in pripravite okusno polnovredno kosilo.
Čas priprave: 80 min
Glavna sestavina
šparglji
Sestavine
1 OSEBA
2 cm
sveže lupine ekološke limone
3 vejice
sveže mete
120 g
mladega krompirja
120 g
zelenih ali divjih belušev
sol
poper
oljčno olje
1 žlica
gorčice
1 žlica
soka limone
1 žlica
sesekljanega drobnjaka
20 g
suhega ali svežega pehtrana (lahko brez, a ni enako okusno)
40 g
mladih rdečih redkvic
1
mlada čebula
2 žlici
popraženih, grobo sesekljanih mandljev
5 listov
mehke solate
150 g
svinjskega flama
Postopek
- Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Svinjski flam operemo in dobro osušimo. V globok pekač položimo kos mesa, tako da je stran s kožo obrnjena navzgor. Meso pokapamo z oljem ter postrosimo z grobo mletim poprom in soljo. V ogreti pečici pečemo 1 h.
- Mladi krompir zdrgnemo in ga damo z lupino vred kuhati v mrzlo slano vodo skupaj z 1 vejico mete in lupino sveže limone. Ko zavre, ga kuhamo še 12–15 minut oz. dokler se krompir ne zmehča.
- Med tem pripravimo beluše. Očistimo jih, odrežemo olesenele dele, namastimo z oljem, posolimo z grobo soljo in jih na 200 stopinj Celzija v pečici pečemo 10–15 minut, odvisno od debeline poganjkov. Če so tanki, bo dovolj 6–8 minut.
- Odcejenemu kuhanemu krompirju odstranimo meto, limonino lupinico pa lahko tudi pustimo. Dodamo na kolobarje narezane redkvice in pehtran.
- Za preliv zmešamo pinjenec, gorčico, sok limone, sesekljano meto in drobnjak, sol in poper.
- Prelijemo čez še topel krompir in dodamo beluše. Ponovno na rahlo pomešamo. Počakamo, da se krompir ohladi.
- Na liste mehke solate damo hladno krompirjevo solato s šparglji in priložimo kos svinjskega flama, pečenega v pečici.
Izberite poglavje: