Legenda
iz Rogaških vrelcev

Nastanek naravne mineralne vode Donat je povezan z mitološkimi bogovi, ki so prepoznali njene zdravilne učinke.

Legenda
iz Rogaških vrelcev

1 1

Poznate legendo?

Poznate legendo?

Zgodba iz davnine, v kateri so kraljevali bogovi in mitološki junaki, pripoveduje, da je krilati konj Pegaz v poletu nad Slovenijo s kopitom udaril v goro in iz nje je izbruhnil vrelec čudodelne mineralne vode. Morda se zdi nenavadno, vendar Pegazovo grško ime Πήγασος (izg. Heziod) strokovnjaki povezujejo z besedo πηγή (izg. pêgế), kar pomeni izvir ali vir ter pojasnjuje nastanek pripovedi.

 

2 2

Poglobite se v zgodovino.

Poglobite se v zgodovino.

Legenda se je prevesila v zgodovino, ki na podlagi najdenih novcev in izkopanin priča, da so učinkovitost naravne mineralne vode odkrili že v času Keltov in starega Rima. Čeprav so ljudje nato še dolga leta s pridom izkoriščali učinke te poživljajoče vode, jo je šele leta 1572 švicarski alkimist Leonhard Thurneysser začel znanstveno preučevati in tako utirati pot natančnemu opisovanju njenih lastnosti ter jo poimenoval »rogaška mineralna voda«. Sledilo je skoraj stoletje zatišja, nato pa je dr. Paul Sorbait, dvorni zdravnik in profesor na dunajski fakulteti za medicino, vodo opisal v svojem delu Praxis Medicae, s čimer je naravna mineralna voda iz Rogaške Slatine zaslovela tudi zunaj meja habsburškega cesarstva.

3 3

Vrelci zdravja.

Vrelci zdravja.

Kemijskim lastnostim vode in njenim koristim za zdravje pa se je v 18. stoletju podrobno posvetil naše gore list, mariborski zdravnik J. B. Gründel. Njegove ugotovitve so bile veliko odkritje, kar priča dejstvo, da je v tistem času postala tretja najbolje prodajana mineralna voda na svetu. Zaradi velikega povpraševanja je bila leta 1904 zgrajena nova polnilnica, ki pa je bila še vedno precej preprosta – vodo so vlivali v steklenice neposredno iz vrelca, označili in jo v zabojih razvažali na vozovih s konjsko vprego.

4 4

Odkritje magnezija.

Odkritje magnezija.

Leta 1907 je padla odločitev o iskanju novih vrelcev. Pod vodstvom dr. J. Knetta so pri eni od vrtin prišli do osupljivega odkritja, da ima voda zelo visoko vsebnost magnezija, zaradi bližnje Donačke gore pa so jo poimenovali Donat Mg.

5 5

Stoletje edinstvenega vrelca.

Stoletje edinstvenega vrelca.

Kmalu po opustošenju druge svetovne vojne je znani hidrogeolog in akademik Josip Bać uvedel koncept globinskega vrtanja, ki se je kmalu izkazal za zelo učinkovitega, saj je omogočal črpanje iz globine med 280 in 606 metri. V naslednjih desetih letih so izvrtali okrog 41 vrtin, po katerih je priteklo nad petkrat več vode kakor prej.

6 6

Nazdravite mitu.

Nazdravite mitu.

Če bi si želeli naklonjenosti katerega od bogov, bi bil Apolon zagotovo prva izbira. Čeprav je rogaško kislico odkril Pegaz, je bil bog lepote in zdravja tisti, ki ga je poživljajoča voda tako prevzela, da se je bil pripravljen odreči pitju vode s svete gore Helikon.

Pridružite se
Donat programom

Prijavite se na brezplačne programe Donat,
ki vam bodo pomagali pri razstrupljanju in
krepitvi vašega imunskega sistema.