GLAVNA SESTAVINA
Ječmen
KOSILO
»Rizi-bizi« z ješprenjem in puranjim mesom
VEČERJA
Solata z ješprenjem, fižolom in slanino
Današnje glavno živilo je JEČMEN, žito, ki ga poznamo kot surovino za proizvodnjo piva, medtem ko je v kulinariki pogosto zanemarjeno.
Danes najpogosteje uporabljamo ješprenj ali ječmenovo kašo, ki ima nekoliko manjšo hranilno vrednost kot polnozrnati ječmen, vendar je to žito še vedno dobro vključiti v prehrano. Je odličen vir prehranskih vlaknin, ki ugodno vplivajo na prebavni sistem. Zanimivo je tudi, da lahko pražena in zmleta zrna ječmena nadomestijo kavo.
Za današnja kosilo in večerjo boste potrebovali 200 g ješprenja.
Kosilo: »RIZI-BIZI« Z JEŠPRENJEM IN PURANJIM MESOM
Za eno osebo
Sestavine:
- Ješprenj 100 g
- Puranje meso 120 g
- Grah 80 g
- Korenje 80 g
- Por 60 g
- Oljčno olje 2 žlici
- Mlada špinača 80 g
Priprava:
Puranje meso nakockajte in popražite na ponvi, nato ga odstranite. V isto ponev dodajte por in korenje, na hitro popražite in dodajte opran ješprenj. Zalijte z vodo ali piščančjo jušno osnovo in po želji začinite. Proti koncu kuhanja dodajte zamrznjen grah in pražene kocke puranjega mesa. Postrezite s solato iz mlade špinače.
Večerja: SOLATA Z JEŠPRENJEM, FIŽOLOM IN SLANINO
Sestavine:
- Ješprenj 100 g
- Kisle kumarice 5
- Rdeči fižol 50 g
- Čebula 30 g
- Slanina 50 g
- Bučno olje 1 žlica
- Jabolčni kis 1 žlica
Priprava:
Slanino narežite na koščke in jih popražite do hrustljavega. Kuhan ješprenj zmešajte z rdečim fižolom, čebulo in kislimi kumaricami. Zabelite z bučnim oljem in jabolčnim kisom ter posujte s hrustljavo slanino.
Izberite poglavje: