Povezava med zdravjem gastrointestinalnega sistema in debelostjo

Prijavite se na strokovni webinar s področja prebavnega zdravja in pridobite 3 kreditne točke. Preko 5 predavanj boste izvedeli:

  • vpliv na delovanje prebavnega sistema
  • ravnovesje črevesne mikrobiote
  • doseganje zdrave telesne mase.

Povezava med zdravjem gastrointestinalnega sistema in debelostjo

Za zdravstvene delavce

Dobrodošli na izobraževalni platformi Donat. Družinske zdravnike in njihove medicinske sestre/tehnike želimo podpreti pri njihovem vsakodnevnem delu z izbiro tem, povezanih s prebavnim sistemom kot celoto, in s kakovostnimi članki priznanih strokovnjakov. Poleg tega ne smemo pozabiti na prebavno zdravje zdravstvenih delavcev, zato se bomo posebej posvetili tudi temu vprašanju.

Za zdravstvene delavce

Strokovna ekipa:

Jelena Rakić Matić,

dr. med., spec. družinske medicine

Že 13 let dela kot zdravnica družinske medicine, njena področja zanimanja pa so gastroenterologija v primarnem zdravstvenem varstvu ter organizacija in kakovost dela, pa tudi izboljšanje delovnih procesov v družinski medicini in skrb za zdravje zdravnikov. Z aktivnim sodelovanjem na številnih strokovnih simpozijih si prizadeva prispevati k razvoju družinske medicine kot stroke ter k izboljšanju svojega dela in nadaljnjemu izobraževanju. Jelena je članica ESPCG (European Society for Primary Care Gastroenterology).

mag. Kristina Aralica Tušak,

nutricionistka

Leta 2002 je diplomirala iz biologije na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Zagrebu, nato pa je na Živilsko-biotehniški fakulteti magistrirala na podiplomskem programu nutricionistike. Zadnjih 15 let se ukvarja z vplivom prehrane na preprečevanje in nastanek številnih bolezni. Je avtorica številnih poljudnoznanstvenih člankov o pravilni prehrani in izboljšanju kakovosti življenja. Zaposlena je kot vodja razvoja novih izdelkov in upravljanja medicinskega trženja v Atlantic Grupi na poslovnem področju Donat. Glavno področje njenega zanimanja je preučevanje novih znanstvenih spoznanj na področju prehrane s poudarkom na zdravju prebavil.

doc. dr. Tena Niseteo,

dipl. inž. preh. tehn.

Doktorirala je na Živilsko-biotehniški fakulteti v Zagrebu in dela na zagrebški Kliniki za otroške bolezni. Svoje 14-letne izkušnje kot klinična nutricionistka nenehno dopolnjuje s številnimi izobraževanji in aktivno udeležbo na znanstvenih in strokovnih srečanjih doma in v tujini. Dela kot zunanja sodelavka na Živilsko-biotehniški fakulteti in Medicinski fakulteti Univerze v Zagrebu. Je članica Hrvaškega združenja nutricionistov (HSN), Evropskega združenja za pediatrično gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano (ESPGHAN) ter Evropskega združenja za klinično prehrano in metabolizem (ESPEN). 

prof. dr. Neven Ljubičić,

gastroenterolog

Profesor Ljubičić je že vrsto let član Komisije za doktorate znanosti Medicinske fakultete Univerze v Zagrebu, Komisije za doktorski študij Stomatološke fakultete Univerze v Zagrebu in Komisije za doktorate znanosti Univerze v Zagrebu. Opravljal je tudi funkciji pomočnika ministra za zdravje in socialno varstvo ter ministra za zdravje in socialno varstvo v Vladi Republike Hrvaške. Že več let je predsednik Odbora za usklajevanje izvajanja Nacionalnega programa za zgodnje odkrivanje raka debelega črevesa in vodja programa specialističnega usposabljanja zdravnikov gastroenterologov v Republiki Hrvaški.

Simona Fabjan,

prehranska terapevtka

Simona Fabjan je nekdanja profesionalna odbojkarica na mivki ter diplomirana inženirka živilstva in prehrane. Po končanem študiju je nadaljevala izobraževanje in zaključila dvoletni študij iz prehrane športnikov preko mednarodnega olimpijskega komiteja ter pridobila certifikat iz področja prehranske terapije. Svoje znanje neprestano nadgrajuje predvsem v tujini preko različnih izobraževanj (npr. Monash University …).
S svojim znanjem pomaga bolnim na njihovi poti zdravljenja, športnikom pa pri uresničevanju njihovih ciljev. Pri svetovanju upošteva, da smo edinstvene osebe z unikatnimi potrebami, zato se zavzema za celostno obravnavo, prilagojeno vsakemu posamezniku glede na njegovo zgodovino, hranilne potrebe in življenjski stil.

Na Donatovi izobraževalni platformi za zdravstvene delavce boste našli:

  • strokovne članke s področja zdravja prebavil,
  • izobraževalna videogradiva,
  • priporočila za paciente,
  • gradiva za prenos (klinična študija, znanstvene študije, navodila za pitje Donata itd.).
Intervju:
Jelena Rakić Matić,
dr. med., spec. družinske medicine

Motnje prebavil so med našim prebivalstvom zelo pogoste. Prebavila imajo izredno pomembno vlogo pri zdravju telesa. Tudi zdravniki in medicinske sestre/tehniki so dovzetni za bolezni in motnje prebavil. Vsakodnevna preobremenjenost, stres, ki so mu izpostavljeni na delovnem mestu, ter neredna in enolična prehrana škodujejo njihovemu prebavnemu zdravju, zato je eden od ciljev te platforme ozavestiti tudi zdravstvene delavce o pomenu zdravja prebavil.

Registrirajte se in pridobite dostop do vseh vsebin.