GLAVNA SESTAVINA
Ajda
KOSILO
Zloženka z ajdo, ohrovtom in mletim mesom
VEČERJA
Hladna solata z ajdo, koruzo in kuhanimi jajci
Današnje živilo je AJDA. Ajda je še vedno precej neznano živilo, vendar je zelo zdrava. Čeprav mnogi mislijo, da je ajda žito, jo uvrščamo v družino dresnovk. Ne vsebuje glutena, zato je primerna tudi za prehrano bolnikov s celiakijo.
S kulinaričnega stališča je zelo hvaležna, saj jo lahko pripravimo za sladke in slane jedi.
Za današnja kosilo in večerjo boste potrebovali 300 g ajde za eno osebo.
Kosilo: ZLOŽENKA Z AJDO, OHROVTOM IN MLETIM MESOM
Za eno osebo
Sestavine:
- Ajda 150 g
- Ohrovt 250 g
- Mleto goveje meso 130 g
- Čebula 30 g
- Česen 1 strok
- Zelena 50 g
- Korenje 50 g
- Paradižnik 50 g
- Oljčno olje 1 žlica
Priprava:
Na oljčnem olju dušite drobno nasekljane čebulo, česen, zeleno in korenje. Ko se zelenjava zmehča, dodajte mleto goveje meso, sol, poper, timijan in baziliko ter zalivajte z vodo, dokler se meso ne skuha. Proti koncu kuhanja dodajte domačo paradižnikovo omako. V loncu rahlo osoljene vode skuhajte ajdo, v drugem loncu pa liste ohrovta. Ajdo in ohrovt odcedite. V pekač zaporedoma zlagamo ajdo, liste ohrovta in mleto meso, dokler ne porabimo vseh sestavin, nato zapečemo v pečici.
Večerja: HLADNA SOLATA Z AJDO, KORUZO IN KUHANIMI JAJCI
Sestavine:
- Ajda 150 g
- Koruza 80 g
- Mlada čebula 2
- Kuhana jajca 2
- Bučna semena 2 žlici
- Bučno olje 1 žlica
- Jabolčni kis 1 žlica
Priprava:
Preostalo kuhano in ohlajeno ajdo zmešajte s kuhano koruzo, mlado čebulo, bučnimi semeni in na kocke narezanima kuhanima jajcema. Solato solimo in popramo ter zabelimo z bučnim oljem in jabolčnim kisom.
Izberite poglavje: