Intervju z Nevenom Ljubičićem, prof. dr. sc.

Deli s prijatelji:

[Donat] Kako sta povezana prebavni in imunski sistem ter zakaj je pomembno, da skrbimo za zdravje prebavil in s tem koristimo zdravju celotnega telesa?

[prof. dr. sc. Neven Ljubičić, dr. med.] Prebavni in imunski sistem so v preteklosti obravnavali in proučevali kot ločeni celoti. Vendar danes vemo, da je prebavna cev, zlasti tanko črevo, največji imunski organ v našem telesu. Ne vem, ali se ljudje zavedajo dejstva, da je v človeškem telesu več bakterij kot človeških celic. Obstaja veliko interakcij med imunskim sistemom telesa in črevesnimi bakterijami, večji del imunskega sistema je pravzaprav v naših prebavilih.

Številni sistemi v našem telesu tesno sodelujejo pri ohranjanju optimalnega zdravja in kadar en sistem ni v ravnovesju, lahko to povzroči verižni učinek in potencialno kopičenje zdravstvenih zapletov. Sistem, ki je še zlasti odgovoren za splošno dobro organizma, je prebavni sistem – močan, a občutljiv ekosistem, ki nadzira prisotnost škodljivih napadalcev in vzdržuje svoje zdravje, kot tudi zdravje celotnega telesa. Posledica nepravilnega delovanja prebavnega sistema je lahko zmanjšana absorpcija hranil, kar utegne povzročiti vrsto simptomov v obliki raznih prebavnih motenj. Slabo delovanje prebavnega sistema lahko neposredno vpliva na splošno zdravje.

Za resnično izboljšanje zdravja – fizično, psihično in/ali čustveno – moramo razumeti, da igra prebavni sistem pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja, saj je sestavljen iz celic, tkiv in organov, ki skupaj ščitijo telo pred okužbami in boleznimi. Na zdravje prebavnega sistema vplivajo številni dejavniki. Med najpogostejšimi vzroki za prebavne motnje so slaba prehrana, pozni obroki, naglica pri prehranjevanju, alergije na hrano in predvsem stres.

[Donat] Kaj priporočate svojim pacientom v teh kriznih trenutkih, ko nas je večina doma?

[prof. dr. sc. Neven Ljubičić, dr. med.] Bistveno je, da razumemo, kako pomembno se je prilagoditi, ter ne glede na to, kako težko je biti doma in korenito spremeniti svoje navade in rutine, se moramo zavedati, da je zdaj na prvem mestu ohranjanje zdravja. To ni čas za sprostitev. Skrbeti moramo tudi za zdravo in redno prehrano ter prebavo. Raven telesne aktivnosti se je pri večini ljudi znatno zmanjšala, navade se spreminjajo, nabira se stres in pojavijo se lahko simptomi zaprtja, ki še poslabšajo kakovost življenja.

Tu je nekaj praktičnih in preprostih nasvetov, s katerimi boste izboljšali svojo prebavo in prispevali k boljšemu zdravju:

 • v prehrano vključite veliko vlaknin iz svežega sadja, zelenjave in polnozrnatih žit;
 • izogibajte se predelani in vnaprej pripravljeni hrani, transmaščobnim kislinam (nezdrave maščobe) in sladkarijam;
 • dve do tri ure pred spanjem se vzdržite hrane;
 • pijte veliko vode in zeliščnih čajev;
 • poskusite zmanjšati stres z globokim dihanjem ter smehom, kadar koli je to mogoče;
 • omejite kofein, odrecite se alkoholu in cigaretam.

Izberite poglavje:

Katera dieta je najboljša za zdravo črevesje?

  Pridružite se
  Donat programom

  Prijavite se na brezplačne programe Donat,
  ki vam bodo pomagali pri razstrupljanju in
  krepitvi vašega imunskega sistema.